28. aprill 2008 • 2 min
Jaga lugu:

EWX: kõige müüjasõbralikum klausel

Rahvusvahelise Kaubanduskoja (ICC) koostatud rahvusvaheliste kaubandusreeglite tarneklauslite süsteemi esimene klausel EWX on kõige müüjasõbralikum.

Incoterms on väga laialt kasutatud ning praktiline ja asjalik abivahend kõigile, kes rahvusvahelise kaubavahetusega kokku puutuvad.

Need, kes asjaga igapäevaselt kokku puutuvad, teavad, et Incoterms tarneklauslite kasutamine reguleerib kauba tarnimisega kaasnevate kulude ja riski jaotamist müüja ja ostja vahel. Seega piisab kindlast kolmetähelisest kombinatsioonist lepingus ning keeruline ja mõlemale poolele sobilik kokkulepe kulude ja riskide jaotamise osas on tehtud. Klausleid on kokku 13 ning need on paigutatud rühmadesse E, F, C, D ning asetsevad loogilises järjekorras. Käesolevas artiklis tutvustan lühidalt esimest klauslit EXW, ehk ex works.

EWX on kõige müüja sõbralikum klausel, mis tähendab, et kõik kauba transpordiga seotud kulud tuleb kanda ostjal. EXW klausli kohaselt loetakse kaup müüja poolt kohaselt tarnituks, kui ta on kauba kättesaadavaks teinud oma asukohas. Nimetatud klausli kohaselt peab ostja ise kauba transpordivahendi peale laadima ning kandma kõik sellega seotud kulud.

Ostja peab teostama ja tasuma ka tolliprotseduurid. Lisaks kuludele tuleb siinkohal arvestada, et kauba säilimise ja kahjustamise risk läheb alates kauba pealelaadimisega alustamisest (mida teeb ostja) ostja kanda ning samal hetkel lõppeb ka müüjapoolne vastutus. Müüja osas väärib tähelepanu siiski see, et juhul, kui ostja on enne müügilepingu sõlmimist teavitanud müüjat kasutatavast kauba transpordi liigist, on müüja kohustus ja kulu pakendada kaup selliselt, et see vastaks kauba transpordi liigile ja sihtkohale.

Tähelepanelik tasub olla ka selles, et praktikas kasutatakse lepingutes täiendavaid tingimusi, mis oma olemuselt lähevad vastuollu Incoterms klausli niiöelda puhaste tingimustega. Ostja on sageli huvitatud, et müüja kauba siiski ka transpordivahendi peale laadiks ning seetõttu soovitakse selles osas kokku leppida. Sellised täiendavad kokkulepped ei ole iseenesest küll keelatud, kuid nende kasutamisel tuleb olla ettevaatlik ja tähelepanelik - kõik tingimused peavad olema täpselt ja selgelt fikseeritud. Sellisel juhul peaks kaaluma juba järgmise tarneklausli FCA kasutamist.

Autor: Jürgen Valter

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt