Hiina muusikutelt pühvliaasta avaakord

Kersti Inno 30. jaanuar 2009, 00:00

Kontserdi korraldaja Raho Langsepa sõnul on ka neil, kes varem pole hiina muusikat kuulanud, nüüd hea võimalus see kogemus saada, kuna kava on ülevaatlik ja esitus tipptasemel. "Tegemist on noorte virtuoosidega eksootilistel pillidel, kes demonstreerivad nii pilli võimalusi kui ka oma meisterlikkust. Kõik muusikud on prestiižse taustaga - võitnud rahvusvahelisi konkursse ja esinenud mitmel pool maailmas," ütleb Langsepp.

Ansambli kunstiline juht, guzheng'i mängija Fan Ran on üks Hiina noorema põlvkonna väljapaistvamaid oma ala virutoose. Praegu on ta magistriõppes Hiina juhtivas muusikakõrgkoolis, Pekingi Konservatooriumis.

Fan Ran alustas zheng'i õpinguid nelja-aastasena ja juba kaks aastat hiljem lindistas ta Art Sound Studios oma esimese soolopalade kogumiku, pälvides imelapse staatuse. Sellest alates on ta võitnud arvukalt auhindu nii rahvuslikel kui ka rahvusvahelistel konkurssidel.

2002. aastal mängitud soolokontsert Jing Fan'i kontserdisaalis tõi peale sooja vastuvõtu kaasa kontsertturnee viies USA linnas (New York, Los Angeles, Washington, San Francisco ja Chicago). Lisaks arvukatele esinemistele Hiina olulistel kontserdilavadel on ta käinud kontsertturneel Skandinaavias, sealhulgas Eestis.

Zheng, mis enamasti on tuntud guzheng'i nime all, kuulub iidsete hiina näppepillide hulka. Hiina keeles tähendab sõna "zheng" "resoneerima" ja kirjelduste kohaselt ongi see tähistanud instrumenti, mis kõlab resoneerivalt, helisevalt. Instrumendi pealt kumer, üldise vormi poolest pikergune korpus on valmistatud wu-tong'i puust.

Haamritega mängitav yangqin meenutab Eesti inimesele tuntud simblit. Seda mängib Shi Yue.

Ka Ma Chen'i mängitav erhu on iidne hiina muusikainstrument.

Tantsija ja koreograaf Lina Fan on spetsialiseerunud Xinjiang'i, araabia ja flamenko tantsustiilidele. Ta on esinenud paljudes Hiina linnades, samuti Singapuris, Indoneesias, Egiptuses ja Hispaanias. Tema tants on täis kirge ja emotsiooni. Teda on iseloomustatud kui üht oma põlvkonna andekamat tantsijat.

Kontsert toimub Hiina kultuuri päeva raames ning sellele eelnevad loengud "Uusaasta tähendusest ja kommetest Hiina traditsioonis" (Märt Läänemets ), "Hiina meditsiini kasutamine igapäevaelus" (dr Udo Uffert) ning seminar "Taiji, qigong ja lõdvestus: lihtsad praktilised harjutused kõigile" (Raho Langsepp, Udo Uffert).

Hiina päeva ja pühvliaasta alguse kontserdi Tartus korraldab Festivas Artium, kel selliste kontsertide ja festivalide korraldamisel juba aastatepikkused kogemused.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:59
    Otsi:

    Ava täpsem otsing