Gruusia minister on positiivsel lainel

Hannes Sarv 12. mai 2009, 00:00

Intervjuus Äripäevale rääkis Zhvania, mida ta loodab Eesti ettevõtjatelt.

Mis on Teie visiidi eesmärk - ma sain aru, et Te proovite tutvuda Eestis olemasolevate ettevõtete toetamise programmidega, et rakendada neid Gruusias?

Sellel visiidil on mitu eesmärki. Üks on kogemuste vahetamine ja selliste Eesti kogemustega tutvumine, mida saaks rakendada Gruusias. Me oleme kaks väikest riiki, mis ei ole rikkad loodusvarade poolest. Riigid, millel on transiidivõimalused. Riigid, mis peaksid arendama kõrgtehnoloogiat ja kasutama õigesti oma ajusid, intellekti ja seda eksportima.

Eesti on välja töötanud erinevaid skeeme, kuidas abistada väiksemaid ja keskmisi ettevõtteid, kuidas luua tehnoparke ja innovatsioonikeskusi. Eesti on ka üks meie põhilisi partnereid Euroopa Liidus. Seetõttu on meie jaoks nende kogemuste vahetamine eluliselt tähtis. Teine teema on meie läbirääkimised Gruusia ja ELi vabakaubandusleppe asjus.

Millisena Te näete neid äriringkondade vahelisi sidemeid praegu?

Eesti investeeris Gruusiasse juba 2007. aastal. 2008. aastal see vähenes. 2009. aastal, majandus- ja finantskriisi valguses me näeme, et peame abistama äriringkondadel kontakte luua. Et luua võimalusi Eesti kaupade impordiks Gruusiasse ja vastupidi. Ja selleks, et luua alus uuteks ärivõimalusteks.

Tundub, et Gruusial võiks olla siseriikliku ebastabiilsuse valguses raske riiki välisinvesteeringuid kaasata?

Täna (eile-toim) kohtus esimest korda mitme kuu jooksul radikaalne opositsioon presidendiga. Läbirääkimiste käigus pole kõige olulisem kõiges kokkuleppele jõuda, aga tähtis on, et toimuks konstruktiivne protsess. (Thbilisis on opositsioon viimasel kuul avaldanud meelt ja nõudnud presidendi tagasiastumist). Vähene soov dialoogi pidada on olnud hukutav. Et dialoog algas, on väga tähtis.

Investeerimiskliima on aga väga atraktiivne. Me ootame tänavu rohkem kui miljardi jagu investeeringuid Gruusiasse. Eelmisel aastal oli see 1,2 miljardit.

Milliseid investeeringuid Te näiteks Eesti ettevõtetelt ootaksite?

Tehnoloogiasse, põllumajandustehnoloogiasse näiteks, samuti tootmisse. Teadmistepõhiseid investeeringuid telekommunikatsiooni sektorisse. Oluline on, et ühist ettevõtlust alustades on võimalik saada ELi toetust. Seda võimalust peaksid Eesti ettevõtjad samuti kasutama.

Millist sõnumi Te sooviks välismaailmale edasi anda?

Me ei saa kunagi arengut peatada pelgalt sellepärast, et su naaber on kuri, et sa arened. Me ei saa peatada oma riigile elutähtsat arengut seetõttu, et Venemaa seda ei taha. Meie püüdlus NATO ja ELi poole ei ole suunatud Venemaa või selle elanike vastu. Me teame, et NATO on meile eluliselt vajalik. See on meie iseseisvusele hea ja garantii tulevikuks. Praegu soovib Venemaa luua Gruusiast pilti kui ebaturvalisest riigist. Kui riigist, millel on probleeme naabritega. Aga me areneme nii majanduslikult kui ka ühiskondlikult. Gruusia on ohutu maa turistidele. See on sõnum eriti eestlastele - tulge ja te naudite seda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 18:05
    Otsi:

    Ava täpsem otsing