Omanikelt pakkumisi vähe

Urve Vilk 06. juuli 2009, 00:00

Kristi Pärnapuu on tagastatud maja omanik, kes viimase kolme-nelja aasta jooksul tegelenud maja 15 korteri väljaüürimisega. Pärnapuu sõnul ei ole erinevust huviliste arvus näha, hoolimata sellest, kas pakkuda korterit ise või kasutada maaklerite abi.

"Üürnikke leiab nii otse omanikult pakkudes kui ka maaklerite abi kasutades. Viimase korteri andsin üürile otse omanikult, enne seda läks kaks läbi maakleri," rääkis Pärnapuu.

Pärnapuu aga hoiatab maakleriga ainuesinduslepingut sõlmimast, mille järgi üürilepingu võib sõlmida ainult omanikku esindav maakler. "Mul oli selline kogemus, et kui oli sõlmitud esindusleping, siis maakler ei toonud mitu nädalat ühtegi huvilist kohale. Pärast seda ei sõlmi ma enam kunagi esinduslepingut. Maakler võib minuga paralleelselt klienti otsida, aga ma kuulutan ja näitan korterit ka ise," rääkis Pärnapuu.

Pärnapuu sõnul on välja üüritud korterite puhul senini maaklerteenuse vahendustasu maksnud alati üürnik. Põhjus, miks Pärnapuu arvates ollakse nõus maaklerilt sellele vahendustasu makstes elamispindu üürima, võib olla otse omanikult pakutavate üüripindade vähesuses. "Ei ole piisavalt pakkumisi otse omanikelt. Pole valikut. Ja kui juba otsida maakleri kaudu, siis viimased soovitavad ju mitmeid kohti, niikaua kuni sobilik leitakse," rääkis Pärnapuu.

Elamispindade müügiga tegeleva Ober-Hausi kinnisvaraspetsialisti Ene Arro sõnul on mitmeid inimesi, kes püüavad algul ise müüa, aga varem või hiljem jõuavad nad ikka maakleri juurde.

"Kinnisvara müük on suur töö, see eeldab teadmisi ja palju aega, põhitöö kõrvalt seda teha ei jõua," rääkis Arro. Kui näiteks tuttavale müüa, siis dokumentide vormistamisega saab ehk inimene ise hakkama, aga ka notariaallepingu ettevalmistamine on üsna keerukas.

Jahu tänaval maakleri abita korterit müüva Kadri Allaste sõnul ei tea ta ühtegi põhjust, miks maaklerteenust kasutada. "Maaklerbüroode reklaamikanalid on samad, kus saab eraisik ka ise kuulutada: City 24.ee, Kv.ee ja mõni ajaleht. Kui olen maakleriteenust kasutanud, siis mingit edu pole see kaasa toonud, ei praeguse korteri müügi puhul ega ka varasemate tehingute korral. Nii et võin ka nii müügi kui ka üürile pakkumisega ise tegeleda," rääkis Allaste.

"Korteri näitamine ei ole minu jaoks probleem, pigem tahaksin ma korteri näitamisel niikuinii ise kohal olla, ka juhul, kui maakler on kliendi leidnud," rääkis Allaste.

Notari aja suudab omanik maakleri abi kasutamatagi kokku leppida. "Kuna tehingud on notariaalsed, saab igaüks müügiga hakkama," julgustas Allaste.

"Ise ostjaga otse rääkides on mänguruum suurem. Olen ka korteri väljarendiga tegelenud, otsekontaktid tulevad kiiremini kätte kui maaklerit kasutades ja huvilist oodates," rääkis Allaste.

Suur osa elamispinna omanikke eelistab siiani nii üürileandmise kui ka müügi puhul kasutada kinnisvarabüroo abi, sest neil on reklaamikanaleid rohkem. Need, kes ise kinnisvara pakuvad, ei taha tavaliselt raha kulutada ning seetõttu kuulutavad ainult ühes ajalehes või portaalis.

Kuna üürihinnad langevad, siis odava kinnisvara puhul pole maakleri jaoks enam alati kasulikki tegeleda selle välja üürimisega. Aga kui tegu on pikaajalise lojaalse kliendiga, teen selle hinnast hoolimata ära.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing