Tihe kava kuni võiduka lõpuni

Signe Sillasoo 11. september 2009, 00:00

Juba aastaid algab sügis teatrihuvilistele festivaliga Draama, nii ka sel aastal. Kuni selle nädala lõpuni vältava festivali kava on olnud siiani väga mahukas, täis lasteetendusi, tõsisemat teatrit Eestist ja parimaid lavastusi Lätist, Leedust.

Eelmise nädala lõppu jäi nooremale publikule mõeldud festival Draamake, mille raames sai näha lavastusi Vanemuise Teatri, Pärnu Endla ja Kuressaare Linnateatri repertuaarist. Esmaspäevast algas aga festivali põhiprogramm koos kolme Balti riigi omadramaturgialavastusi kõrvutava Rahvusvahelise Balti Teatri festivaliga OmaDraama.

Festivali kava oli ja on kuni võiduka lõpuni väga tihe. Kokku viis lastelavastust ja 18 festivalide Draama 2009 ja OmaDraama kavva kuuluvat teatritükki. Lisaks mitu näitust, arutelu, konverentsi ja palju muud. Kõik tundub hästi sujuvat.

Festivali põhiprogramm oli esimesel päeval võrreldes teiste päevadega vähem tempokam. Kavas olid Tallinna Linnateatri lavastus "Ohvrit mängides", Tartu Uue Teatri "Elud" ning VAT Teatri "Nürnber".

Esimesed kaks lahkasid erinevate tegelaskujude kaudu inimeste hirme. Jagasid põhjendusi, õigustusi ja vabandusi nii kuritegude toimepanemise kui ka prostitutsiooni teemadel.

Neist kahest mõjusam oli minu jaoks Mard Kolditsa lavastatud "Ohtrit mängides", mis tõi publiku ette nõukahõngulised lood erinevatest mõrvajuhtumistest.

Peategelase Valja, keda kehastas Priit Võigemast, ülesanne ja ka amet oli kõigi kuritegude rekonstrueerimise juures ohvrit mängida. Luua Rain Simmuli kehastatud ekstsentrilisele miilitsale ette tervikpilt mõrvapaikades toimunust. Valja kehastamisega sai Võigemast väga hästi hakkama.

Kõrvalosadest jäi aga kõige positiivsemalt meelde Andero Ermeli kehastatud elumees ja rullnokk, kes andis kerge iroonia ja huumoriga edasi sõpradevahelise tüli põhjuseid ja sellele järgnenud mõrva tagamaid.

"Elud" seevastu tõi väga otsekoheselt, ausalt ja piinlikkuseta vaataja ette prostitutsiooniteema. Miks nii mehed kui ka naised, noored kui ka vanad, haritud kui ka vähem haritud, lastega ja lasteta, üksikud ja paarissuhtes selle tee on valinud. Millega nad seda prostituudiameti pidamist ja seksi raha eest õigustavad ja kuidas nad ise ennast kõige selles sees näevad ja tunnevad. Tubli osatäitmised nii Elina Pählimäelt kui ka Jekaterina Novosjolovalt.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:03

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing