Eesti Energia tuleb börsile?

Romet Kreek 25. september 2009, 00:00

Väga tervitatav on idee, et Eesti Energia võiks tulla börsile, kuid ega sellest Eesti Telekomi laadset stabiilsete tulemustega ja head dividendiaktsiat oodata ei ole.

Kuigi telekommunikatsiooni valdkonnas arenevad pidevalt tehnoloogiad, mis vajavad investeeringuid, muutub tururegulatsioon suhteliselt vähe. Eesti Telekom ei ole pidanud viimasel ajal hiigelinvesteeringuid tegema.

Energeetikas on regulatsioonid muutumas, samuti on turud avanemas. Tänu põhimõttele, et põlevkivist elektrit toota ei ole ökoloogilistel põhjustel väga mõistlik, tuleb Eesti Energial tulevikus teha hiigelinvesteeringud - olgu selleks tuumajaam või mõni muu alternatiiv. Suur õhus seisev investeerimisvajadus konkureerib automaatselt ettevõtte võimega maksta dividende.

Eesti Energia kasumlikkus on olnud väga kõikuv, nagu ka omakapitali tootlus. Headel aastatel kasvas omakapitali tootlus tänu saastekvootide müügile 14-15 protsendini. Tavapärane omakapitali tootlus on kõigest 4-5 protsenti. Ettevõte on kasutanud madalat finantsvõimendust - omakapitali osa bilansis on üle 60 protsendi. Eesti Energia nn normaalne puhaskasumi marginaal on olnud 7-11 protsenti.

Eesti Energia juhatuse esimees Sandor Liive tõi konverentsil "Äriplaan 2010" esile parimaks ettevõtteks valdkonnas Prantsuse energeetikakompanii EdFi. Selle ettevõtte omakapitali tootlus kõikus 2000.-2004. aastal 3-6 protsendi vahel, kuid alates 2005. aastast on olnud vahemikus 14-23 protsenti. Sellega võrreldes on Eesti Energia omakapitali tootlus madalavõitu. EdF kasutab palju võõrkapitali, omakapitali osa bilansis on vaid 14 protsenti. Ettevõtte puhaskasumi marginaalid on kõikunud 1-10 protsendi vahel.

Erinevalt Eesti Energiast, kellel tundub puuduvat dividendipoliitika, on EdF maksnud viimasel neljal aastal kasumist dividendideks 34-42 protsenti. Palju oleneb, mis tingimustel Eesti Energia börsile toodaks. Lihtne on öelda, et hind otsustab, kuid kõrge omakapitali tootlusega ettevõtete eest ollakse valmis maksma paremat hinda. Lääne-Euroopa energeetikaettevõttega võrreldes on Eesti Energia üks madalama omakapitali tootlusega ettevõte.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 18:14

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing