Wal-Marti Massmarti ülevõtmine viis ametiühingud tagajalgadele

Rait Rebane 17. jaanuar 2011, 22:30

Täna kinnitas Lõuna Aafrika Vabariigi jaemüüja Massmart, et on jõudnud ostu suhtes kokkuleppele Wal-Martiga. Suuretõenäosusega toob tehing uuele omanikule kaasa sõja kohalike ametiühingutega.

Täna toimunud Massmarti aktsionäride koosolekul kiitsid 97 protsenti kohalolnud osanikest heaks 2,3 miljardi dollari suuruse ülevõtmispakkumisega. Ettevõtte tegevjuhi sõnul moodustas pakkumisega nõusolijate hulk 79 protsendini kõikige aktsionäride hulgast.

LAV-i suurim töölisteühendust COSATU ähvardas, et tehingu toimumisel korraldavad nad riigi ajaloo suurima boikoti. Wal-Martil on probleeme ka USA ametiühingutega, kuid võrreldes USA-ga on LAV-i ametiühingutel märgatavalt rohkem mõjuvõimu nii poliitikas kui majanduses.

„Kui tehing toimub, annab COSATU endast parima. Me organiseerime Massmarti vastu suurima boikoti, mis eales nähtud selles riigis,” teatas Massmarti aktsionäridele vahetult enne hääletust COSATU president Tyotyo James.

Wal-Mart on kinnitanud, et austab Massmarti ja ühingute kokkuleppeid ning säilitab ettevõtte juhatuse. Analüütikud on üksmeelel, et Walmart peab säilitama kohaliku juhatuse, et vältida sõda ametiühingutega.

„Ametiühingud võivad toetada boikotti, kuid kui asi kandub edasi teistesse sektoritesse, pingutatakse üle.” teatas Reutersile Nedcor Securitiesi analüütik Syd Vianello, „Massmart on üks odavamaid poekette LAV-is, nad võivad küll esialgu boikotti toetada, kuid pikapeale hakkavad inimesed siiski majanduslikult mõtlema.”

Kuna USA-s on pühad, on kaWall Street suletud ning Wal-Marti aktsiahind on reedesel tasemel 54,81 dollarit.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
17. January 2011, 22:30
Otsi:

Ava täpsem otsing