Indrek Kald • 5. november 2013 kell 8:01

Riigikohus lükkas Võru linnapea osas otsuse edasi

Riigikohus võttis lisaaega, et otsustada, kas peagi ametist lahkuv Võru linnapea Jüri Kaver rikkus riigihangete korraldamise nõudeid, kui sõlmis mullu sügisel tänavate hooldustööde hankelepingu ASiga Veolia Keskkonnateenused.

Esialgu pidi riigikohus otsuse välja kuulutama 2. novembril, nüüd tehakse seda hiljemalt 2. detsembriks, kirjutas LõunaLeht.

Vaidluse ajendiks on Võru linnavalitsuse otsus sõlmida mullu 20. septembril Veolia Keskkonnateenustega hankeleping. Linnapea Jüri Kaver allkirjastas lepingu vaatamata sellele, et riigihangete vaidluskomisjon oli tühistanud linnavalitsuse 2011. aasta 5. oktoobri korralduse, millega jäeti riigihanke menetluses kvalifitseerimata ühispakkujad.

Rahandusministeeriumi hinnangul rikkus Kaver riigihangete seaduses sätestatud nõudeid ja kahjustas riigihangete üldpõhimõtteid, milleks on pakkujate võrdne kohtlemine, konkurentsi tagamine ning riigihanke läbipaistvus ja kontrollitavus.

Kaver jättis ministeeriumi hinnangul ühispakkujad õigusvastaselt riigihanke hankemenetlusest kõrvale, mille eest karistati teda mullu 19. novembril väärteo korras 600eurose trahviga.

Linnapea vaidlustas rahandusministeeriumi otsuse ning sai tänavu 28. veebruaril Tartu maakohtus õiguse. Kohus tühistas Kaverile määratud karistuse ning lõpetas väärteomenetluse väärteo tunnuste puudumise tõttu.

Rahandusministeerium omakorda vaidlustas maakohtu otsuse riigikohtus.

Mullu suvel teatas Heiti Hääle suurosalusega Alexela Energia, et ostab Veolia jäätmekäitlusalase äritegevuse Eestis ja Leedus, sh Veolia Keskkonnateenused.

Hetkel kuum