Euroala firmadele veel kriisi lõppu ei paista

13. mai 2014, 00:00

Üle poole Euroopa äridest kannatab hilinenud või maksmata arvete tõttu ja on seetõttu jäänud ilma olulisest kapitalist, mida võiks suunata ­investeeringuteks või uute töötajate palkamiseks, selgus värskest uuringust.

Eurotsooni võlakriis on perifeeria riigivõlakirjade tootluste langusega jõudmas lõpule, kuid euroala ettevõtetel jäi eelmisel aastal saamata 360 miljardit eurot. Seda on 10 miljardit rohkem kui eelmisel aastal, selgus krediidifirma Intrum Justitia uuringust.

“Maksete hilinemine kiirendab ettevõtete negatiivset ahelreaktsiooni. Kõige haavatavamad on väikese ja keskmise suurusega ettevõtted,” ütles Intrum Justitia Suurbritannia ja Iirimaa müügi­direktor Gerry Barrett CNBC-le. Intrum küsitles 10 000 euroala firmat, kellest 55% olukord pole endiselt paranenud.

Kannatavad väikese ja keskmise suurusega firmad. Viimasel ajal on eurotsoonist kuulda olnud häid uudiseid: turu-­uuringufirma Markit ostujuhtide indeks näitas, et äriaktiivsus tõusis kolme aasta tippu, perifeeriariikide laenamiskulud on langenud mitme aasta madalaimale tasemele ning reitinguagentuur Standard & Poor’s tõstis abipaketti vajanud Portugali krediidireitingu väljavaadet.

Samas pole Euroopa väikese ja keskmise suurusega ettevõtted sellest paranemisest veel osa saanud. Näiteks kolmandik Saksamaa väikese ja keskmise suurusega ettevõtetest nägi maksete hilinemises suurt probleemi oma majandus­tegevusele. Selline olukord võib endaga kaasa tuua koondamised, selgus Intrumi uuringust.

“Tulevik Euroopa 26,2 miljonile töötule näib kõle. Umbes 40% vastanuist tunnistas, et ei plaani uusi töötajaid palgata ja seda otseselt hilinenud maksete tõttu. 26% vastanuist ütles, et hilinenud maksed on toonud kaasa koondamisi,” teatas krediidifirma.

Intrum Justitia juht Lars Wollungi sõnul on tulevik praegu veel ebakindel. “Vaadates üldist tausta, siis paljud Euroopa ärikogukonnad imestavad, kas nad üldse kunagi normaalset äritsüklit näevad,” ütles ta.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
12. May 2014, 19:42
Otsi:

Ava täpsem otsing