Puhkepäev. Läänemaa suvitajad toovad lavale kriminaalse lembeloo

01. august 2014, 00:00

Gerda Kordemets ja Andrus Vaarik, mõlemad suvekoduomanikud läänerannikul, kerivad Tõstamaa suvetükis “Tsepeliin“ ajaratta 100 aastat tagasi.

Pühapäeval publiku ette jõudev uuslavastus toob valgusvihku ärevad meeleolud ühes baltisaksa mõisnike peres I maailmasõja alguspäevil, kui ohtu satub ohvitserist perepoja heaolu. Lugu keskendub inimeste valmisolekule seada lähedase õnn enda omast tähtsamaks. Samuti kohtuvad ja põrkuvad kriminaalse ülesehitusega romantilises loos erinevad suhtumised sõtta, armastusse, mammonasse, elusse ja surma.

Ajaloolised ja väljamõeldud detailid. Teksti autorit ja lavastajat Gerda Kordemetsa paeluvad ajaloos esinevad valged laigud. “Ajalugu pole kunagi täiuslik, see on minu jaoks kõige mõjuvam. Kirjapandud ajaloos on alati väikeseid valgeid laike,” rääkis lavastaja. “Dramaturgiliselt mind õudselt erutab võimalus kirjutada neid valgeid laike täis. See annab tohutu vabaduse. Ajaloos on nii palju selliseid süþeesid ja fakte, mida lihtsalt peab kasutama, sest need on nii võimsad või nii ägedad.”

Kordemets on selles ja kolmes varem Tõstamaal mängitud näidendis asetanud talle isiklikult olulise loo ajaloolisesse konteksti, segades nii väljamõeldise reaalsete asjaoludega. Nii võib tekkida tüki ümber usutavuse või tõe oreool, millega peab natuke ettevaatlik olema. “Ühe näidendiga juhtus selline asi, et pärast mitmed inimesed imestasid, kas see tõesti kõik on siin juhtunud. Mul jäi üle öelda, et ei, päris kõik ei ole kindlasti siin juhtunud, aga oleks võinud juhtuda,” selgitas lavastaja naerdes.

Tüürimine tuleviku suunas. Vaimuna üles astuvat mõisahärrat mängib “Tsepeliinis” Andrus Vaarik (lähematest selgitustest rolli ja toimuva kohta asjaosalised keeldusid, et mitte rikkuda üllatust). Vaarik mainis siiski, et olukorras, kus sõda on just alanud, püüab tema tegelaskuju oma väikese mõistusega tüürida oma pere võimalikult väheste kadudega tuleviku poole läbi selle möllu, mis toimuma hakkab. Muide, üks tüki tegelane on seotud I maailmasõja vallapäästnud atentaadiga.

Vaarik teeb Tõstamaal koos Kordemetsaga suveteatrit neljandat suve järjest. Läänemaaga on ta olnud seotud juba 45 aastat. Näitleja sõnul iseloomustab läänemaalasi teatav vahemeremaine kergemeelsus, mis mõjub mujaltkandi eestlasele väga hästi.

“Siia suveteatrit tegema tõmbab eelkõige aga see, et Gerda, hea sõber, otsustas teha elus kannapöörde, hakata kirjutama ja lavastama. Ja kuna elame mõlemad suveti siin Läänemaal, siis ei ole mul mingit silmatorkavat põhjust talle “ei” öelda. Iga aasta pakub see uusi väljakutseid,” rääkis Vaarik.

 

Põnevik

 • “Tsepeliin”

Autor ja lavastaja: Gerda Kordemets
Osades: Andrus Vaarik, Jaan Rekkor, Kersti Tombak, Doris Tislar, Markus Luik, Jörgen Liik või Markus Robam
Esietendus: 3. augustil Tõstamaa mõisas
Piletid: 15 eurot
http://mois.tostamaa.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

  Vaata kogu kava
  Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
  31. July 2014, 20:55
  Otsi:

  Ava täpsem otsing