Sirje Rank • 17. veebruar 2014 kell 11:01

Rootsi peaminister: maksukärbetega on nüüd kõik

Rootsi järgmise valitsuse mandaatperioodil uuteks maksukärbeteks enam ruumi ei ole, ütles täna Rootsi peaminister Fredrik Reinfeldt.

"Kõigel, mis edaspidi ette võtta tahetakse, peab olema rahaline kate, krooni täpsusega," ütles Reinfeldt tänasel pressikonverentsil.

See tähendab kas kulude kokkuhoidu mõnes muus valdkonnas või kõrgemaid või laiema baasiga makse. Rahandusminister Anders Borg on rääkinud nii huuletubaka ja alkoholi kui autode kõrgemast maksustamisest, vahendab agentuur TT.

Reinfeldti sõnul on nüüd kõige olulisem keskenduda tööjõu kvaliteedile, kuna nõudmised töötajatele järjest kasvavad. "Seda oleme me valmis rahastama," ütles Reinfeldt. "See on Rootsile väga tähtis."

Üldine suund on kokkuhoidlikuma eelarvepoliitika suunas.

"Näeme Rootsi majanduses selget kursimuutust poliitikast, kus me esitasime mitu aastat katteta ettepanekuid. Edaspidi kehtivad teised reeglid nii lähenevate valimiste kui järgmise nelja aasta jooksul," ütles ta.

Anders Borgi sõnul saab see faas majanduses läbi, kus valitsusel oli võimalik majandust ergutada. "Kui vaatame edasi 2015., 2016. ja 2018. aasta poole, on taas oluline keskenduda riigi rahanduse korrashoiule. Me ei või luua omale illusiooni, et majanduskriisid on nüüd minevik. Headel aegadel tuleb taas varusid koguda," ütles Borg.

Nii teeb valitsus kevadel ettepanekud, milliseid makse tõsta. "Tööjõumakse me ei tõsta," kinnitas Borg.

Alates võimuletulekust 2006. a on Reinfeldti valitsus üksikisiku tulumaksu kärpinud viiel korral ja ettevõtte tulumaksu kahel korral.

Arvamusküsitlustes on Reinfeldti neljast parteist koosnev koalitsioon 15 protsendipunkti võrra sotsiaaldemokraatide juhitud opositsioonist maas. Arvamusküsitlused on näidanud, et hulga valijate arvates on praeguse valitsuse poliitika jätnud vähem vahendeid Rootsi kooli- ja tervishoiusüsteemi parandamiseks.

Rootsi päevalehe Dagens Nyheter tellitud küsitluse järgi on rootslaste jaoks valimiste eel kõige tähtsam teema haridus. Järgnevad töökohad, tervishoid ja vanurite hooldus. Maksud on alles kümnendal kohal.

Uut parlamenti valitakse Rootsis 14. septembril.

Hetkel kuum