Töö ja pere: Töötajate lastest võrsub järelkasv

Elo Odres 01. juuni 2007, 00:00

Stora Enso Timberi personalijuhi Ülle Matti sõnul on firma suveks planeerinud spetsiaalselt laste jaoks ka lihtsamaid töid, nagu puidu sorteerimine. Aga juba mitu suve saetööstuses töötanud ja vähemalt 16aastased noored on seal leidnud ka vanematega võrdväärset rakendust. "Tänapäeva noored on ju kõik arvutitega sina peal," ütleb Matt rõõmsalt ja naerab, et mingeid ohtlikke ketassaage, kuhu vahele võiks oma näpud kaotada, pole nende tööstustes juba ammu enam: "Meil on kõik automaatika peal ja saed on masinate sees peidus." Väljaõpe ja tööohutusreeglite tutvustamine käivad loomulikult asja juurde.

Vanemate kõrval suvel kätt harjutanud poistest on juba mitu läinud edasi õppima kas puidutööstust või elektri ja automaatikaga seotud alasid.

Stora Ensol on üle Eesti viis saetööstust, neis leiab suvel tööd 40 noore ringis. Olenevalt töö keerukusest ja töötundide arvust teenib noor suve jooksul 6000-8000 krooni brutopalka kuus. Matti kinnitusel on noortele töö pakkumine kasulik mõlemale poolele: "Meile kulub noorte abi marjaks ära ja nemad jällegi saavad taskuraha teenida, mis on eriti maal väga oluline."

Sel suvel pakub firma noortele katseliselt suvist tööd ka kontoris. Nii näiteks tuleb Matti enda 15aastane poeg Tallinna kontorisse abisekretäriks, teiste töökaaslaste lapsed on kõik veel liiga väikesed.

"Sekretäril peab olema kolm olulist oskust: keeleoskus, arvutioskus ja suhtlemisoskus," loetleb Matt. "Vähemalt kaks esimest on küll enamikul praegustest noortest olemas."

Ka Tartumaa aknatootjal Glaskekil on töötajate laste kui suviste asendajate palkamisega positiivsed kogemused. Vähemalt 16aastastele noortele on jõukohased tööd kauba komplekteerimine, pakkimine ja kiletamine.

Suvi on aeg, mil ühelt poolt tuleb tavapärasega võrreldes rohkem tellimusi, teiselt poolt on puhkuste aeg. Siis ongi abiks töötajate lapsed, räägib personalijuht Raili Rebane. Glaskekil pole noortele siiski massiliselt tööd pakkuda, igal suvel võetakse appi 2-3 noort. Neile kohtadele on lausa konkurents.

Mõned noored on ametis juba mitmendat suve. Õpilastel on lühem, 6tunnine tööpäev ja teenivad nad ligi 6000 kr brutopalka kuus.

"Meil on töötajate laste suvevaheajaks palkamine end igati õigustanud," ütleb Rebane. "Aga kindlasti ei tohi lapsi võtta korraga palju tööle. Esiteks ei jätku tööd, teiseks, kui neid on palju koos, siis läheb vaba aja veetmiseks."

Pakkematerjalide tootja Estiko-Plastar katsetas lastele suvise töö pakkumisega kaks aastat tagasi.

Firmal oli suurem kogus kilejäätmeid vaja ära sorteerida, mida palgati tegema töötajate lapsed. "Kellelegi tuleb anda lisakohustus neid juhendada, neil on lühendatud tööaeg," nimetab personalijuht Anne Ladva miinuseid. "Praktiliselt maksime nende tööle peale."

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing