Anne Oja • 5. mai 2008 • 2 min
Jaga lugu:

TTP nõuab 20 mln kaitseministeeriumilt 20 miljonit krooni

Tallinna halduskohus arutab üldehituse ja kinnisvaraarendusega tegeleva ettevõtte TTP nõuet neljapäeval. Kui kohus TTP kaebuse rahuldab, on sündimas ohtlik pretsedent, mis ähvardab riigivara enampakkumiste tulemused pea peale keerata.

2006. aastal oktoobris pani kaitseministeerium endiste sõjaväegaraažidega Rahumäe tee 3 kinnistu müüki 196 miljoni krooniga. Pakkumise tegemise hetkeks pidid firmad ära maksma 19,6 miljoni kroonise tagatisraha ehk kümnendiku alghinnast.

Nüüd väidab ministeerium, et kõik enampakkumisel osalejad olid teadlikud, et garaaže kasutasid hämara taustaga autoremondi- ja lammutustöökojad. See tähendas, et enampakkumise võitjal oleks tulnud oma kulu ja kirjadega lahingut lüüa.

OÜ Dante Invest pakkus Rahumäe tee 3 asuva kinnistu eest 196,7 miljonit krooni ja AS TTP 252 miljonit. Novembris tunnistas kaitseministeerium enampakkumise võitjaks TTP, aga siis läks vaidluseks.

TTP soovis kinnistut ilma sellel pesitsevate kahtlaste ärimeesteta. Lisaks selgus, et garaažikinnistul on kulukas keskkonnareostus. Kaitseministeerium jäi algsete müügitingimuste juurde.

Kuna TTP ei sõlminud kahe kuu jooksul ostu-müügi lepingut, tühistas kaitseminister 2007. aasta märtsis enampakkumise tulemused. Ministeeriumi ja arendaja kukepoks sai sellest aga ainult hoogu juurde. TTP kaebas kaitseministeeriumi Tallinna halduskohtusse.

Kaitseministeeriumi pressiesindaja ütles eile aripaev.ee-le, et kohtuvälisele kokkuleppele ei jõutud, kuna TTP ei nõustunud ostma enampakkumises kehtestatud tingimustel. Ministeeriumi hinnangul ei võimalda riigivara võõrandamise kord TTP-le kui enampakkumise võitjale tagatisraha tagasi maksta.

TTP juhi Peeter Puusepa sõnul rikkus kaitsministeerium enampakkumise korraldamise nõudeid, esitades eksitavat ja puudulikku teavet ning muutis enampakkumisel lubatud lepingu põhitingimusi.

Seetõttu ei olnud võimalik ostu-müügilepingut sõlmida, märkis Puusepp. Kuna kinnistu ostu-müügitehing jäi soiku arendajast mitteolenevatel põhjustel, tuleb enampakkumine nurjunuks tunnistada ning raha TTP-le tagasi maksta, lisas Puusepp.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt