Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Varuli büroo: iga saritehing võib hinda mõjutada

  Väiksel Tallinna börsil võib iga tehinguseeria väärtpaberite hinda mõjutada ja seeriatehinguid on üldse raske põhjendada, hoiatab Varuli advokaadibüroo vandeadvokaat Ants Mailend.

  Riigikohus saatis Eesti Ekspressi aktsia hinna manipuleerimises kahtlustatud Arne Randmaa väärteoasja Harju maakohtusse tagasi, et seda arutataks uues koosseisus.
  Riigikohtu lahendit (vt siit) kommenteerib vandeadvokaat Ants Mailend.
  Arne Randmaa karistamist puudutav väärteoasi on esimene riigikohtult sisulise lahendi saanud vaidlus. Samas ei ole põhjust kõrgeima kohtu otsuse olulisust üle hinnata, sest tegemist pole lõpliku kohtulahendiga. Pigem antakse selles madalama astme kohtule juhiseid asja lahendmaiseks.
  Seega on tegemist pigem esimese üldise suunisega edasise praktika jaoks nii samas asjas kui ka teistes sarnastes vaidlustes. Eeltoodu tähendab aga, et turuosaliselt nõutakse iga tehingu varasemast veelgi hoolikamat läbimõtlemist, mis eeldab teadlikkuse tõstmist ning professionaalsete nõustajate poole pöördumist.
  Otsuse olulisim osa on järeldus, et turuosaline peab olema ise alati võimeline iga tema poolt tehtud tehingut majanduslikult ratsionaalselt põhjendama, st põhjendatust ei pea süüteomenetluses tõendama vaid riik.
  Paslik on märkida, et riigikohtu selline seisukoht ei tulnud üllatuslikuna – nimelt on Euroopa Inimõiguste Kohus teinud üsna värskes 06.10.2011 kohtulahendis juba aastaid Prantsusmaal kestnud Soros vs Prantsusmaa asjas. Vaidlus ise on küll üsna vana – ulatudes 1990. aastate algusesse. Ka nimetatud lahendis seadis kohus just tehinguid teinud isikule üsna suuri tõenduslikke nõudeid. Tulevik näitab, kuivõrd selline otsus mõjutab teiste liikmesriikide praktikat.
  Nüüd tuleb ära oodata antud asjas tehtavad uued otsused. Küll kumab riigikohtu otsusest läbi rõhk ratsionaalsele põhjendusele – nii võib üleüldse seeriatehingute tegemine olla põhjendatav vaid äärmistel juhtudel, arvestades, et üsna väikse kauplemisaktiivsusega Tallinna börsil võib iga tehinguseeria teoreetiliselt omada hinda kujundavat toimet.
 • Hetkel kuum
Luminori jätkusuutlikkuse juht: rohelisusest saab soodsama laenu argument
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Praegu on see veel iga panga enda otsustada, kas anda rohelisematele ettevõtetele soodsamat laenu. Tulevikus eeldame, et nende jaoks, kellel on suurem kliimarisk, muutub üldjuhul ka laen kallimaks, kirjutab Luminori jätkusuutlikkuse juht Kadri Vunder.
Peeter Koppel: ees võib oodata inflatsiooni teine laine
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
Väljaspool börsi laiub suur ja salapärane maailm
Investeerimisel on enim levinud varaklass võlakirjad ja aktsiad, kuid on olemas ka selline üldine varaklass nagu alternatiivsed investeeringud.
Investeerimisel on enim levinud varaklass võlakirjad ja aktsiad, kuid on olemas ka selline üldine varaklass nagu alternatiivsed investeeringud.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Rüütsalu sookvootidest: naised peaksid end ise üles andma
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Mul oleks väga hea meel, kui naised annaksid end ise üles, ka personaliotsingu büroodesse, et nad on valmis kaasa lööma nõukogudes, rääkis Ekspress Grupi juht Mari-Liis Rüütsalu sookvootidest saates "Kuum tool".
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Sõda Ukrainas viis raudteedelt veerandi veostest
Kaubavedudele kehtestatud sanktsioonid kärpisid möödunud aastal oluliselt kaubamahtu nii sadamates kui raudteedel.
Kaubavedudele kehtestatud sanktsioonid kärpisid möödunud aastal oluliselt kaubamahtu nii sadamates kui raudteedel.

Olulisemad uudised

Väidetav luurepall tegi Hiina ja USA suhted teravamaks USA tulistas luurepalli alla
USA õhuruumis ringi seiklev õhupall on ameeriklastes tekitanud muret julgeoleku üle ja jõudnud mõjutada Washingtoni ja Pekingi niigi hapraid diplomaatilisi suhteid.
USA õhuruumis ringi seiklev õhupall on ameeriklastes tekitanud muret julgeoleku üle ja jõudnud mõjutada Washingtoni ja Pekingi niigi hapraid diplomaatilisi suhteid.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.