Äripäev • 23. jaanuar 2018 kell 8:43

Lätlased peavad Muuga söeterminali müüki hoiatussignaaliks

Muuga konteinerterminal  Foto: ÄP fototoimetus

Tallinna Sadam müüb kivisöeterminali vara ja otsib pinnale uusi rentnikke, kirjutas täna Läti majandusleht Dienas Bizness. Väljaanne märgib, et uutest veostest tasuks mõelda ka Lätil.

Väljaanne kirjutab, et Eesti riigile kuuluv Tallinna Sadam kuulutas detsembris välja Muuga terminali varade enampakkumise. Terminali eelmine valdaja Coal Terminal läks pankrotti ja nüüd otsib sadam aktiivselt sellele alale uut rentnikku, selgitas Läti väljaandele sadama esindaja Sirle Arro.

Ettevõtjad, kes tegutsevad Riia vabasadamas, leiavad, et see on hoiatussignaal ka Läti terminalidele, kus tuleks mõelda uute veoste kaasamisele.

Tallinna Sadamal on ootus saada varade müügist 3,3 miljonit eurot, kirjutab Dienas Bizness. Eelmise aasta lõpus kuulutas sadam välja avaliku enampakkumise, pannes müüki hoonestusõiguse ja koostöölepingu sadamale kuuluvatel Muuga kinnistutel. Kinnistutele on ehitatud kivisöe töötlemise terminal, millel on võimsust laadida kuni 5 miljonit tonni kivisütt aastas, ning raudteeharud, mis ühendavad terminali Muuga jaamaga.

Enampakkumise alghind oli 4,5 miljonit eurot, kuid selle hinnaga ei leidunud ühtegi ostuhuvilist, nentis ajaleht.

Väljaanne meenutab, et Eestil algasid probleemid Vene transiidiga 2007. aasta kevadel, pärast pronkssõduri ausamba teisaldamist Tallinna kesklinnast. Selle tulemusena kukkus söevedude maht aasta varasemalt 7,47 miljonilt tonnilt 3,72 tonni peale ning aastaks 2011 oli maht kuivanud 0,3 miljonile tonnile. Viimased kaks aastat pole Tallinna kaudu sütt enam üldse veetud – veosed liikusid ära Venemaa ja Läti sadamatesse. Arro sõnul pole ka lähiajal näha, et söetransiit Eestis taastuks ning seepärast tahab sadam arendada teiste veoste ümberlaadimist.

Hetkel kuum