• Jaga lugu:

  Kriise põhjustavad ebareaalsed ootused

  Kuigi buumile võib järgneda kriis nii maailmas kui ka Eestis, põhjustavad kriise siiski ennekõike ebareaalsed ootused nii poliitikas, majanduses kui ka inimestevahelistes suhetes, arvab Bigbanki juhatuse esimees Sven Raba.

  Sven RabaFoto: Andras Kralla
  Eestile tuleb järgmine aasta parem, kui me kõik sellesse panustame ning üksteise materdamise asemel keskendume tegevustele, mis Eestit jätkusuutlikult edasi aitavad. Palju on kinni meie enda mõtlemises ja suhtumises.
  Eesti majandus on tugevalt seotud väliskapitalil tegutsevate ettevõtetega. Kui juba mõned suuremad peaksid äritegevuse Eestis lõpetama, oleks see hoop meie majandusele. Peamisteks probleemideks saavad suured tööjõumaksud ning tööjõupuudus. Samad mured kimbutavad ka Eesti ettevõtjaid, eriti, mis puudutab teenindust ning osaliselt ka tootvat tööstust.
  Kuigi sõltume palju maailmamajandusest, sõltub palju ka meie endi otsustest. Maailmamajanduse tõenäolise jahtumise mõjusid on Eestis võimalik leevendada. Aeglasem majanduskasv pole veel kriis.
  Eesti inimene aga elab tõenäoliselt paremini kui kunagi varem. Kiire palgakasvuga kaasas käiv hoogne tarbimine jätkub ka tuleval aastal – liisitakse autosid, reisitakse, soetatakse uut ning renoveeritakse olemasolevat kinnisvara. Kui lähtuda eelnimetatud näitajaist, siis inimestele tuleb järgmine aasta loodetavasti hea.
  Välisnõudluse muutus on risk
  Kõige suurem risk on see, kui välisnõudluses midagi muutub – Eesti majandus on haavatav, kuna 80% meie majandusest sõltub ekspordist. Kuigi majanduskeskkond on praegu tugev, siis liigne optimism pole põhjendatud.
  Käesolev aasta lõpeb buumi taustal. On märke, mis viitavad kriisi peatsele saabumisele, kuid ükski kriis pole kunagi üks ühele sarnane eelmisega. Seega me ei tea, kas need märgid on petlikud või mitte.
  Kindlasti on eelmistest majanduskriisidest õppinud Eestis tegutsevad pangad – laenude väljastamisel on oldud vastutustundlikud ning varasemast oluliselt konservatiivsemad. Eelkõige aga põhjustavad kriise ebareaalsed ootused – seda nii poliitikas, majanduses kui ka inimestevahelistes suhetes.
  Soovin kõigile väga edukat, kriisivaba ja rõõmurohket aastat 2019!
  Äripäev küsis juhtidelt ja arvamusliidritelt hinnangut järgmisele aastale.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kõigepealt tuleb energiakriisis nina ette vaadata
Suure pildi, pika vaate jmt epiteetide pruukimine ei asenda vajadust lahendada akuutne kriis elektriarvetega siis, kui vaja, ja nii, nagu vaja, nimetades seejuures asju õigete nimedega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Suure pildi, pika vaate jmt epiteetide pruukimine ei asenda vajadust lahendada akuutne kriis elektriarvetega siis, kui vaja, ja nii, nagu vaja, nimetades seejuures asju õigete nimedega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Luksuskaupade tootjad panid Euroopa turud tõusma
Euroopa aktsiaturud on pärast teisipäevast langust kolmapäeval stabiliseerunud ja veidi tõusnud. Sellele on kaasa aidanud luksuskaupade tootjate tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Euroopa aktsiaturud on pärast teisipäevast langust kolmapäeval stabiliseerunud ja veidi tõusnud. Sellele on kaasa aidanud luksuskaupade tootjate tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Elcogen ehitab korealastele 75miljonise vesinikutehase
Tallinnas Ülemiste linnakus kütuseelemente tootev Elcogen sõlmis kokkuleppe Lõuna-Korea Uljini maakonna ja Next Energy Corporationiga Koreasse tehase ehitamiseks.
Tallinnas Ülemiste linnakus kütuseelemente tootev Elcogen sõlmis kokkuleppe Lõuna-Korea Uljini maakonna ja Next Energy Corporationiga Koreasse tehase ehitamiseks.
Kaido Fridolin lahkus Oma Ehitaja juhtimisest
Oma Ehitaja üks omanikke Kaido Fridolin lahkus eelmisel nädalal ettevõtte juhtimisest ja jätkab ettevõttes nõukogu liiknena.
Oma Ehitaja üks omanikke Kaido Fridolin lahkus eelmisel nädalal ettevõtte juhtimisest ja jätkab ettevõttes nõukogu liiknena.