Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuhjuvad hädad räsivad USA börse

  USA börsid on majanduse kehva olukorra tõttu investoritele hetkel tõelised luupainajad, kirjutas turgude kommentaaris uudisteagentuur AP. Juba kolm päeva järjest on langenud nii laiapõhjaline Standard & Poor?s, tehnoloogiaindeks Nasdaq kui ka Dow Jones.
  Riiki laastanud orkaanid Katrina ja Rita on kahandanud tunduvalt naftatöötlemise mahte. Eelmisel nädalal tootsid naftatöötlejad Ameerikas 11,7 miljonit barrelit päevas, mis on madalaim keskmine tase alates 1987. aasta märtsist. Tehased kasutavad ära vaid 70 protsenti oma võimsusest, teatas USA energiaministeerium. Lisaks ennustab ministeerium, et ligi 15 protsenti USA naftatöötlejate võimsusest jääb remondi- ja taastustööde tõttu kasutamata veel mitmeks nädalaks.
  Ajaleht The New York Times kirjutas eile, et päev varasema seisuga olid Ameerikas suletud 11 suurema naftatöötleja uksed, mis annavad ligi 18 protsenti riigi naftatöötlemise võimsusest. ?Asi on eriti tõsine toodetega, mis ei ole tarbijate jaoks väga seksikad, näiteks diisel, lennukikütus ja kütteõli,? ütles Wall Streetil asuva nafta hinna informatsioonikeskuse OPSI naftasektori peaanalüütik Tom Kloza ajalehele. Mure selle pärast, et nafta kõrge hind pärsib USA majanduskasvu ja langetab börse, pani tegutsema New Yorgi kaubabörsi maaklerid, kes hakkasid langetama nafta ja bensiini futuuride hindu.
  Analüütikud muretsevad tulevikku vaadates selle pärast, et energiahinnad võivad hakata veelgi laastavamalt mõjuma USA majanduskasvule, kergitada väga järsult hindu ning hakata pitsitama ettevõtete kasumeid. The New York Times kirjutas, et USA laeva- ja lennufirmad on teatanud, et neil on kavas piletihindu tõsta, aga vähendada marsruute kallinenud energiakulude tõttu.
  Logistikafirmadki on teada andnud, et neil on kasvanud kulud kütusele ja et osa hinnatõusust tuleb hüvitada teenuse tarbijatel.
  Analüütikute sõnul vedas eile turu langusse avaldatud ISM ehk teenindussektori indeks, mis langes viimase kuuga 65 punktilt 53,3 punktile. Üle 50punktine skoor näitab küll sektori kasvu, aga negatiivne üllatus oli nii kiire langus. Tugevalt langes ka teenindussektori uute tellimuste hindeks. Kiire tõusu tegi hinnaindeks.
  Majanduskasvu aeglustumise näiteks oli Citigroupi raport, mille kohaselt on eluaseme omaosaluse peale võetud laenude mahu kasv kahanenud USA pankades 2?3 miljardilt dollarilt nädalas vaid 100 miljonile dollarile.
  Toornafta hind jätkab langust ? Londonis langes Brenti toornafta novembrilepingute hind eile 59,09 dollarile barrelist.
  See on 14% madalam tase kui 30. augustil löödud hinnarekord 68,89 dollarit barrelist, vahendas Bloomberg.
  New Yorgis langes toornafta hind 61,90 dollarile barrelist.
  30. augustil, päev pärast orkaan Katrina maale tuiskamist, maksis naftabarrel 70,85 dollarit.
  Nafta hind on langenud kahe kuu madalaimale tasemele, sest USA rafineerimistehaste nõudlus toorme järele on kahanenud viimase 18 aasta madalaimale tasemele ning kõrge hind on vähendanud autokütuse tarbimist.
 • Hetkel kuum
Enn Listra: vanasse jõkke astuda ei saa. Ega tohi
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Oleme jõudnud hetke, kus kunagine häda ja viletsus on meelest läinud ning näeme üha enam kiusatust sekkuda vabasse avatud turgu, kirjutab TalTechi majandusteaduskonna dekaan Enn Listra Äripäeva essees.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
USA aktsiaturud kerkisid, Nasdaq sai kirja uhke tõusunädala
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
USA aktsiaturud jätkasid reedel kerkimist ja ligi protsendi edenenud Nasdaqi liitindeks sai kirja mitme kuu parima tõusunädala.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Tähelepanu Lätis liigeldes: naaberriik paneb püsti keskmise kiiruse kaamerad
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.
Läti paneb parasjagu püsti esimesi keskmise kiiruse kaameraid, mis hakkavad trahve tegema märtsis, kirjutas Läti rahvusringhääling.

Olulisemad uudised

Selgusid Eesti parimad iduettevõtted ja asutajad
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.
Täna õhtul selgusid Eesti Startup Auhindade saajad, kes on möödunud aasta maailmamuutvad ja edukad iduettevõtted, investorid ning Eesti idusektori arengusse panustanud tegijad, teatasid LIFT99 ja Eesti Asutajate Selts.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.