• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuhjuvad hädad räsivad USA börse

  USA börsid on majanduse kehva olukorra tõttu investoritele hetkel tõelised luupainajad, kirjutas turgude kommentaaris uudisteagentuur AP. Juba kolm päeva järjest on langenud nii laiapõhjaline Standard & Poor?s, tehnoloogiaindeks Nasdaq kui ka Dow Jones.
  Riiki laastanud orkaanid Katrina ja Rita on kahandanud tunduvalt naftatöötlemise mahte. Eelmisel nädalal tootsid naftatöötlejad Ameerikas 11,7 miljonit barrelit päevas, mis on madalaim keskmine tase alates 1987. aasta märtsist. Tehased kasutavad ära vaid 70 protsenti oma võimsusest, teatas USA energiaministeerium. Lisaks ennustab ministeerium, et ligi 15 protsenti USA naftatöötlejate võimsusest jääb remondi- ja taastustööde tõttu kasutamata veel mitmeks nädalaks.
  Ajaleht The New York Times kirjutas eile, et päev varasema seisuga olid Ameerikas suletud 11 suurema naftatöötleja uksed, mis annavad ligi 18 protsenti riigi naftatöötlemise võimsusest. ?Asi on eriti tõsine toodetega, mis ei ole tarbijate jaoks väga seksikad, näiteks diisel, lennukikütus ja kütteõli,? ütles Wall Streetil asuva nafta hinna informatsioonikeskuse OPSI naftasektori peaanalüütik Tom Kloza ajalehele. Mure selle pärast, et nafta kõrge hind pärsib USA majanduskasvu ja langetab börse, pani tegutsema New Yorgi kaubabörsi maaklerid, kes hakkasid langetama nafta ja bensiini futuuride hindu.
  Analüütikud muretsevad tulevikku vaadates selle pärast, et energiahinnad võivad hakata veelgi laastavamalt mõjuma USA majanduskasvule, kergitada väga järsult hindu ning hakata pitsitama ettevõtete kasumeid. The New York Times kirjutas, et USA laeva- ja lennufirmad on teatanud, et neil on kavas piletihindu tõsta, aga vähendada marsruute kallinenud energiakulude tõttu.
  Logistikafirmadki on teada andnud, et neil on kasvanud kulud kütusele ja et osa hinnatõusust tuleb hüvitada teenuse tarbijatel.
  Analüütikute sõnul vedas eile turu langusse avaldatud ISM ehk teenindussektori indeks, mis langes viimase kuuga 65 punktilt 53,3 punktile. Üle 50punktine skoor näitab küll sektori kasvu, aga negatiivne üllatus oli nii kiire langus. Tugevalt langes ka teenindussektori uute tellimuste hindeks. Kiire tõusu tegi hinnaindeks.
  Majanduskasvu aeglustumise näiteks oli Citigroupi raport, mille kohaselt on eluaseme omaosaluse peale võetud laenude mahu kasv kahanenud USA pankades 2?3 miljardilt dollarilt nädalas vaid 100 miljonile dollarile.
  Toornafta hind jätkab langust ? Londonis langes Brenti toornafta novembrilepingute hind eile 59,09 dollarile barrelist.
  See on 14% madalam tase kui 30. augustil löödud hinnarekord 68,89 dollarit barrelist, vahendas Bloomberg.
  New Yorgis langes toornafta hind 61,90 dollarile barrelist.
  30. augustil, päev pärast orkaan Katrina maale tuiskamist, maksis naftabarrel 70,85 dollarit.
  Nafta hind on langenud kahe kuu madalaimale tasemele, sest USA rafineerimistehaste nõudlus toorme järele on kahanenud viimase 18 aasta madalaimale tasemele ning kõrge hind on vähendanud autokütuse tarbimist.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Ulla: kui kukud, tõuse ja proovi uuesti!
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Arvamuskonkursi Eduka Eesti toetaja, Swedbank Eesti juhatuse liige, eraisikute panganduse juht Tarmo Ulla teeb üleskutse panustada konkursile ideedega, mis aitavad suunata meie noori rohkem tegelema huviharidusega, et väärtustada meeskonnatööd.
Meta jääb vähemalt Nasdaqil esialgu Facebookiks edasi
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Nime Meta Platformsiks vahetanud Facebook kaupleb veel mõnda aega Nasdaqi börsil vana sümboli FB all.
Raadiohommikus: alternatiivturu IPOmaania
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
IPOde sadu jätkub – sellest nädalast saab Nasdaq Balti alternatiivturul First North märkida kahe Eesti ettevõtte aktsiaid.
Raadiohommikus: anname 10 000 eurot ühe väärt idee eest
Nädala esimeses Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime pikemalt esmaspäeval algavast arvamuskonkursist Edukas Eesti, mida Äripäev korraldab juba 10. korda. Eesti Gaasi, If Kindlustuse, Ellex Raidla Advokaadibüroo, Forus Grupi, Swedbanki ja Rohetiigri toel aset leidva konkursi võitja pistab tasku 10 000 eurot. Et see summa võita, on vaja kirja panna ja saata üks Eesti elu ja majandust edasi viiv idee arvamusloo vormis.
Nädala esimeses Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime pikemalt esmaspäeval algavast arvamuskonkursist Edukas Eesti, mida Äripäev korraldab juba 10. korda. Eesti Gaasi, If Kindlustuse, Ellex Raidla Advokaadibüroo, Forus Grupi, Swedbanki ja Rohetiigri toel aset leidva konkursi võitja pistab tasku 10 000 eurot. Et see summa võita, on vaja kirja panna ja saata üks Eesti elu ja majandust edasi viiv idee arvamusloo vormis.