Haigekassa hüvitisekoorem kergenes

Villy Paimets 12. september 2006, 00:00

Kallinemise tingib see, et haigekassa kompenseerib ravimeid retseptipõhiselt, see tähendab, et soodustusi rakendatakse retsepti, mitte ravimikoguse kohta. Lisaks kehtib määrus, et omaosaluse alusmäära (50 krooni - toim.) ületav summa kuulub haigekassa poolt hüvitamisele 50% ulatuses, kuid mitte rohkem kui 200 krooni retsepti kohta.

Seega, kui arst kirjutab välja näiteks 800kroonise ravimi 50protsendise soodustusega, siis kahe erineva retseptiga ostes peaks apteegis kulutama kaks korda 600 krooni ehk kokku 1200 krooni, ühe retseptiga aga korraga 1400 krooni. "Üle jääv" 200 krooni jääb aga haigekassale.

"Palun pöörduge selle küsimusega sotsiaalministeeriumi poole, haigekassa ei tegele ravimipoliitikaga," ütles haigekassa avalike suhete juht.

"See pole uus määrus, vaid täpsustati eelnevat määrust, mis oli mitmeti tõlgendatav," ütles sotsiaalministeeriumi seisukohti edastav pressiesindaja, kelle sõnul pole kunagi olnudki õigust kirjutada krooniliste haiguste ravis kasutatavaid ravimeid välja lühemaks ajaks kui kaks kuud. "Ja kui seda tehti, siis see oli õigusakti väärtõlgendus," ütles ta. "Aprillis täpsustati retseptikorda, mis peaks nüüd olema kõikidele arstidele üheselt arusaadav."

Pressiesindaja sõnul pole kroonilise või eluaegse haiguse puhul ravimi väljakirjutamine lühemaks ajaks kui kaks kuud meditsiiniliselt põhjendatud ning nii tehakse enamikus Euroopa riikides: "Näiteks Soomes kirjutatakse ühele retseptile kolme kuu raviks vajalik kogus," ütles ta.

Samas ütles sotsiaalministeeriumi pressiesindaja, et sotsiaalministeerium töötab pidevalt selle nimel, et üha rohkemate ravimite soodusmäär oleks kõrge ja ravimid oleksid seeläbi patsiendile taskukohased. "50% on madalaim soodustusmäär Eestis ja patsiendi omaosalus nende ravimite ostmise korral on seetõttu tõesti kahjuks vältimatu," ütles ta. "Raskemate haiguste ravimid on kättesaadavad 75- või 100protsendise soodustusega."

OÜ Patrika Otepää Apteegi juhataja Siiri Sutnik ütles, et selliseid patsiente, kes korraga kahe kuu ravimite ostmata jätmist väga hoolega kaaluvad, on hinnanguliselt kolmandik.

"Ikka enamik ostab kõik välja, aga üks kolmandik mõtleb tükk aega, enne kui ostab," ütles Sutnik.

Sutniku sõnul on kõige suurem probleem luuhõrenemise vastu aitavate preparaatidega, need on üsna kallid, 300-400 krooni karp ja ainult 50protsendilise soodustusega.

Kui aga klient siiski ei suuda või ei soovi kahe kuu varu korraga soetada, vaid tahab vähem korraga kulutada, kas apteek saab keelduda?

"Meie ei saa keelduda," ütles Sutnik. "Tal tuleb nii ju odavam. Mõni ütleb arstile, et ei saa korraga rohkem osta ja siis arst paneb selle haiguslukku kirja."

Sutnik selgitab, et arst peab lühema kui kahekuuse retsepti kohta haigekassale selgitusi jagama.

Sutnik pakkus aga välja ka lahenduse: haigekassa võiks hüvitiste ülempiiri tõsta.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 16:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing