Venemaa kehtestas Gruusiale transpordiblokaadi

Sirje Rank 03. oktoober 2006, 00:00

Venemaa uudistekanalid teatasid eile riigi transpordi- ja sideministeeriumile viidates, et Venemaa on katkestanud Gruusiaga õhu-, raudtee-, laeva-, maantee- ja bussiühenduse ning postiside.

Päev varem olid Venemaa transpordiminister Igor Levitin ja sideminister Leonid Reiman osalenud Venemaa presidendi Vladimir Putini juures Föderaalse Julgeolekukomitee nõupidamisel, kus arutati Venemaa ja Gruusia pingestunud suhteid. Putin nimetas kohtumisel nelja spioonikahtlusega Vene ohvitseri vahistamist 27. septembril Gruusia poolt "riikliku terrorismi aktiks".

Eile andis Gruusia vahistatud ohvitserid üle Euroopa Julgeoleku ja Koostööorganisatsiooni (OSCE) esindajale. Edasi naasevad mehed Venemaale.

Üleandmisele järgnenud pressikonverentsil ütles Gruusia president Mihhail Ðaakaðvili, et Gruusia tahab olla Venemaaga heas läbikäimises, kuid ei kavatse sellega leppida, et "üks taastärkav impeerium kohtleb meid kui oma teisejärgulist tagaõue".

Gruusia ja Venemaa suhted on spioonitüli järel viimase kümnendi halvimas seisus. Läinud nädalal kutsus Venemaa Gruusiast tagasi oma suursaadiku ja tosinkond ametnikku ning peatas viisade väljastamise Gruusia kodanikele. Gruusia välisministeerium tõlgendas Vene kõrgete ametnike väljendusi kui ähvardust kasutada sõjalist jõudu.

Pühapäeval võrdles Putin Gruusia käitumist Stalini ja Beria tegudega, kes mõlemad olid grusiinid.

Konflikt seekord sõnasõjast kaugemale ei läinud. Küll aga teatas eile lisaks transpordiblokaadile Venemaa raudteemonopol, et lõpetab Gruusiast vedurite varuosade tellimise ja suunab ca 100 miljoni rubla väärtuses lepinguid Venemaa tootjatele. "Senised tellimused olid mõeldud sõbraliku abina Gruusia tehastele. Praegu tekkinud olukorra tõttu soovitas aga firma juhtkond lähtuda turuprintsiipidest ning suunata tellimused sinna, kus tingimused on soodsad ehk siis Vene firmadele. Ja nii ka tehakse," tsiteeris Interfax firma presidenti Vladimir Jakuninit.

Vene Riigiduuma võib aga juba homme heaks kiita seaduseelnõu, mis piirab Venemaal töötavate Gruusia kodanike rahaülekandeid kodumaale. Selliseid inimesi on üle 300 000. Venemaa keskpanga andmeil moodustavad rahaülekanded Venemaalt 4% Gruusia SKPst.

Tänavu märtsis kehtestas Venemaa terviseohutuse ettekäändel impordikeelu Gruusia veinidele ja mineraalveele, mis on riigi peamised ekspordiartiklid. Gruusia keskpanga hinnangul võib see riigi majanduskasvu kärpida 0,5-1% võrra.

Gruusia ja Venemaa suhted halvenesid pärast 2003. a Rooside revolutsiooni ja läänemeelse presidendi Mihhail Ðaakaðvili võimuletulekut, kes tahab Gruusia viia NATOsse ja Euroopa Liitu. Pinged kasvasid suvel, kui Gruusia parlament nõudis Vene rahuvalvajate väljaviimist Gruusia separatistlikest piirkondadest Abhaasias ja Lõuna-Osseetias.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing