Peaprokurör: kaevake kartellide peale!

Kadri Paas 07. jaanuar 2009, 00:00

Eile tõstsid Eesti kaks suuremat kütuse jaemüüjat Neste ja Statoil taas bensiini ja diislikütuse hindu vastavalt 70 ja 50 senti liitrilt.

Äripäev küsis peaprokurörilt, kuidas peaks suurte kütusemüüjate üheaegseid hindade muutmisi käsitlema. Kas tegemist on turumajandusega või ei saa välistada ka asjaosaliste hinnakujunduslikke kokkuleppeid?

"Eks vabaturumajandus ka osaliselt niimoodi toimib, et täiesti legaalne turu jälgimine on täiesti seaduslik vabas turumajanduses. Ja niikaua, kui ei lepita kokku, ei minda tarbija rahakoti kallale … Kust me teame, et ei lepita kokku? Siin me jõuamegi uurimissuutlikkuse ja leebusprogrammi juurde. Kui keegi tuleb sellest teatama, siis saame seda ka menetleda. Sageli on seaduslikku turukäitumist kartellikuriteost täiesti võimatu eristada," märkis Aas.

Detsembris kirjutas Äripäev, kuidas Tallinna kommunaalameti viis tänavapuhastushanget - kokku 940 miljoni krooni - piirdusid igaüks ühe osalejaga. AS Teho, Tänavapuhastuse AS ja OÜ Jaaksoni Linnahooldus tegid tunamullu toimunud hangetel otsetabamusega pakkumised. Firmad esitasid pakkumise ainult enda käes olnud piirkonnas ja mujale konkurente kiusama ei mindud.

Peaprokurör Aasa hinnangul võiks teemat uurida juhul, kui tekiks põhjendatud kahtlus asjaosaliste kartellikokkuleppes. Põhimõtteliselt oleks politseil ja prokuratuuril peaprokuröri hinnangul võimalus kriminaalasi algatada ja asja uurida, kuid see oleks firmade või mõne teadja kaasamiseta äärmiselt keeruline.

"On kahtlemata juhtumeid, kus kartellikokkulepe on vormistatud paberil ning me leiame meilivahetust võimalike kartellikokkulepete kohta. Pahatihti jäävad sellised kokkulepped siiski suusõnalisteks ja nende tõendamine kohtus on hiljem praktiliselt võimatu.

Need inimesed ei kinnita kohtus lihtsalt kokkulepete olemasolu. Selle jaoks ongi leebusprogramm mõeldud, et saada kätte ka suusõnaliste vestluste käigus sõlmitud kokkulepped," selgitas Aas.

Aasa täiendas justiitsministeeriumi asekantsler Martin Hirvoja, kelle sõnul ei saa välistada, et isikud on juba kahtluse all ning kohtult on saadud luba asjaosaliste pealtkuulamiseks. "Mis ei pruugi olla mitte ainult telefon, vaid ka saunalava esialgu," muigas Hirvoja.

Neste teeb oma hinnamuudatusotsused alati iseseisvalt. Loodan, et samuti käituvad ka meie konkurendid. Kütuseturul mitte sees olles jääb mulje, et kõik tõstsid ühel ajal hinda. Tegelikult on viimase poole aasta jooksul Neste olnud reeglina esimesena hinnalangetaja, teised on sunnitud järgnema, tahavad nad seda või ei.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 17:53
    Otsi:

    Ava täpsem otsing