Visa esitas Läti Swedbankile ja SEB-le lisagarantii nõude

Virge Haavasalu 11. juuni 2009, 00:00

Visa nõuab Lätis Swedbankilt ja SEB-lt poole miljardi Rootsi krooni deponeerimist, et pangakaardid edasi toimiks. Ka Eestis ja Leedus võib Visa nõuda täiendavaid garantiisid, kui majandus edasi langeb, kirjutas Rootsi päevaleht Svenska Dagbladet.

Swedbank loodab siiski lisagarantiist pääseda. "Töötame lahenduse kallal, kus kolime oma Visa liikmelisuse Läti firmast Rootsi firmasse. Seda on Visa nõus aktsepteerima, mis meie hinnangul tähendab, et lisagarantiisid pole vaja," ütles Swedbanki infodirektor Thomas Backteman. Lahendus peaks selguma paari nädala jooksul.

Swedbanki arvelduslahenduste divisjoni direktori Maivi Hansoni sõnul ei ole Visa Eestis samasugust nõuet esitanud. Hansoni sõnul ei muutu sellise nõude puhul kliendi jaoks midagi. Ta lisas, et Swedbanki krediitkaartide arv on selle aasta viie esimese kuu jooksul püsinud stabiilne ja mingeid muutusi toimunud ei ole.

"Kuna SEB pangad on tugeva emapanga toega, siis ei mõjutaks ka võimalik garantiinõue meie kliente," ütles SEB Eesti juhatuse liige ja jaepanganduse juht Riho Unt. Kaartide tingimustes SEB lähiajal muudatusi ei plaani, lisas ta.

Unt märkis, et Visa lisagarantii nõue Lätis ei olnud üllatus, kuna garantiide süsteem on seotud riigireitinguga ja Läti riigireitingut hiljaaegu langetati. Eesti riigireitingut muudetud ei ole, toonitas ta.

Unt lükkas ümber kuuldused, nagu oleks viimasel ajal hakanud pangad krediitkaartide limiite ja intresse ümber vaatama. Limiite vaadatakse Undi sõnul koostöös kliendiga üle pidevalt.

"Kui sissetulekud suurenevad, siis on võimalus suurendada proportsionaalselt ka krediidilimiite ning vastupidi. Olukorras, kus paljude inimeste sissetulekud on vähenenud, on krediidilimiidi vähenemine igati loogiline," rääkis ta.

"Kuna kõik kolm Danske Banki Baltimaade filiaali on seotud juriidiliselt emaettevõtte Danske Bankiga, siis ei ole meil ohtu karta samasuguse nõude esitamist Danske Bank Groupi Balti üksustele," rääkis Sampo Panga kaardivaldkonna juht Ainar Nurk sellest, kas Visa võiks hakata ka Eestis küsima pankadelt lisagarantiisid, nagu tegi seda Lätis.

"Visa ei ole esitanud Danske Bank Eesti filiaali vastu sarnaseid nõudeid, nagu ajakirjanduses on mainitud Läti Swedbanki ja SEB kohta," kinnitas ta. Nurk ütles, et ta ei oska kommenteerida, kuidas võib Visa nõue muuta kliendi jaoks tingimusi.

Danske Banki Eesti filiaal Sampo Pank ei ole Nurga sõnul majanduslanguse perioodil vähendanud omal algatusel kaardiomanike krediidilimiite ega sulgenud omal initsiatiivil krediitkaarte klientidel, kes on kohusetundlikud ja kes suudavad täita panga ees võetud krediidikohustusi.

Nordea Panga pressiesindaja ütles, et Nordea ei väljasta Visa kaarte ning seetõttu ei soovi nad Visa lisagarantiide nõudmise teemat kommenteerida. Tema sõnul väljastab Nordea Eestis Maestro deebetkaarte ja MasterCardi krediitkaarte.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing