Kaks Hiina panka laenavad rohkem kui Maailmapank

Fredy-Edwin Esse, California 18. jaanuar 2011, 11:41

Kaks Hiina riigile kuuluvat panka on rohkem raha arenevatele riikidele laenanud kui Maailmapank, kirjutab Financial Times.

China Development Bank ja China Export Import Bank laenasid 2009. ja 2010. aastal ühtekokku 110 miljardit dollarit arenevate riikide valitsustele ja firmadele. Samas vahemikus suutis Maailmapanga laenuharu abi pakkuda veidi enam kui 100 miljardi dollari eest.

Kumbki Hiina pank ei avalikusta detailselt enda välismaale suunatud laenuinfot, mistõttu koostati uurimus avalike pressiteadete alusel nii pankadelt endilt, vastasosapooltelt või Hiina valitsuselt.

Seetõttu on Financial Timesi koostatud hinnang pigem väiksem, kui suurem, sest enam delikaatsemaid laene ei pruugitud üldse avalikustada.

Neid kahte panka kutsutakse n-ö poliitika pankadeks, sest läbi nende saab Peking astuda samme, mis on Hiina huvides. Näiteks China Development Banki eraldi ülesandeks on kõrvaldada võimalikke "pudelikaelu" seoses toormete varustamisega. Lisaks on panga ülesandeks avada võimalusi Hiina firmadele välisturgudel.

Uurimus käsitleb majanduskriisi rängemaid aastaid. Hiina pangad olid valmis toormaterjalide tootjatele pakkuma finantse ajal, kui mujalt oli neid raske saada. Selle tulemusel suutis Hiina kindlustada mitmeid pikaajalisi tarnelepinguid näiteks Venemaa, Venezuela ja Brasiiliaga.

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. January 2011, 14:24
Otsi:

Ava täpsem otsing