KIK müüs Kreeka, Iirimaa ja Portugali võlakirjad kahjumiga

Anne Oja 13. juuni 2011, 17:47

Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) müüs talle kuulunud Kreeka, Iirimaa ja Portugali võlakirjad koos mitmete teiste võlakirjadega maha.

Kreeka valitsuse võlakirjad pöörati rahaks juba 2009. aastal, Iirimaa ja Portugali omad aga mullu maikuus. Kreeka 3%-lise aastaintressiga võlakirju oli KIKi väärtpaberiportfellis ligi 60 miljoni krooni eest ja kui need müüdi, jäi sihtasutus võlakirjade müügiga aasta kokkuvõttes veel plussi.

Iirimaa võlakirjade kogumahuks oli ligi 64 miljonit krooni ja Portugali võlakirju ligi 18 miljonit krooni. Samas omas KIK aastavahetusel 6,5 miljoni krooni väärtuses Hispaania võlakirju. Võlakirjade müügist tekkis ligi 5 miljoni kroonine kahjum ning ümberhindlusest pisut üle 6 miljoni kroonine kahjum.

KIKi finantsinvesteeringud kasvasid 354,8 miljonilt kroonilt 2009. aastal 681,9 miljoni kroonini 2010. aastal. Mullu teenis KIK deposiitidelt pisut üle 4 miljoni ja võlakirjadelt üle 15 miljoni krooni intressi. Finantstulude ja -kulude kokkuvõttes jäi KIK mullu siiski ligi 14 miljoni krooniga plussi. Aasta varem ületas sama näitaja 27 miljonit krooni.

KIKi finantsjuht Tõnis Virovere ütles, et sihtasutus pole ise raha paigutamisega tegelenud, vaid ostnud teenuse sisse Swedbankist. Teenuse pakkuja järgib vara paigutamisel KIKi nõukogu kehtestatud piiranguid.

2011. aastal lõpetab KIK varahaldusteenuse sisseostmise, kuna Riigivara seaduse kohaselt peavad kõik riigi asutatud sihtasutuse arveldused toimuma ainult läbi riigikassa, lisas Virovere.

Sihtasutuse majandusaruanne täpsustab, et rahandusministri käsul pidi KIK sulgema kõik pangakontod hiljemalt 1. aprilliks ja kogu investeerimisportfell tuleb realiseerida 1. oktoobriks 2011.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    15. June 2011, 10:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing