Yorkis on kaalul Euroopa rahapoliitika

20. märts 1998, 00:00

Keskpanga juhi määramine on üks küsimusi sel nädalavahetusel Suurbritannias Yorkis kohtuvate ELi rahandusministrite päevakorras. Ministrid saavad tutvuda ka Euroopa komisjoni ja Euroopa valuutainstituudi (EMI) hinnangutega rahaliitu kandideerivatele riikidele, mis ametlikult avalikustatakse alles 25. märtsil.

Euroopa keskpanga otsustest hakkab otseselt sõltuma enam kui 300 mln ELi kodaniku majanduslik käekäik. Panga intressi- ja valuutapoliitika mõjutab majanduskasvu, tööpuudust ning ettevõtlust ka väljaspool rahaliidu piire, s.o Euroopas tervikuna.

Kahe põhikandidaadi, hollandlase Wim Duisenbergi ja prantslase Jean-Claude Trichet' vägikaikaveol on sügavamad tagamaad, kui esialgu paistab. Juhi valikust sõltub, milline rahapoliitika mudel saab rahaliidus valitsevaks.

Saksamaa, kes toetab Duisenbergi, tahab Bundesbanki eeskujul poliitiliselt sõltumatut keskpanka, mille eesmärk on piirata inflatsiooni ja tagada euro tugevus.

Prantsusmaa, kes pakkus välja Trichet' kandidatuuri, tahab keskpanga üle suuremat poliitilist mõju.

Ehkki vastasseis püsib, kõneldakse juba võimalikust kompromissist, mille järgi esimesel kaheksal aastal juhib panka Wim Duisenberg. Järgmine juht oleks prantslane. Jean-Claude Trichet'st saaks kava järgi keskpanga juhi asetäitja.

Veel ühe järeleandmisena Prantsusmaale läheb tõenäoliselt ka Euroopa rekonstruktsiooni- ja arengupanga juhi koht prantslasele. Euroopa keskpanga juhi ümber käinud vaidluste tõttu on see koht jaanuarist saadik täitmata olnud.

Euroopa komisjoni hinnangus soovitatakse rahaliitu alustada 11 liikmesriigiga, sealhulgas Itaaliaga, kelle riigivõlg on normist kõrgem.

EMI hinnang kandidaatidele on kriitilisem, kuid tõenäoliselt saab otsustavaks poliitiline surve laiapõhjalise rahaliidu loomiseks. Lõplik otsus tehakse 1.--3. mail.

Suured vaidlused ootavad Yorkis ees ELi 2000.--2006. aasta eelarve finantseerimise osas. Saksamaa nõuab oma liikmemaksu vähendamist ja sama soov on ka Rootsil, kes koos Saksamaa ja Hollandiga on ühiskassasse suurimad maksumaksjad. DI

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing