Vase hind hakkas uuesti tõusma

Peeter Teder 26. mai 2006, 00:00

Vase hind hakkas eile Londonis uuesti tõusma pärast seda, kui maailma suurim tootja Codelco kärpis järgmise aasta tootmisprognoosi; hinnatõusu toetas ka streik Mehhiko suurimas kaevanduses. Üleeile hinnad langesid.

Codelco, mis annab 11 protsenti kogu maailma vasetoodangust, teatas, et vähendab 2007. aasta toodangumahu prognoosi 0,4 protsendi võrra. Grupo Mexico töötajad alustasid eile streiki.

"Olukord on vase hinna tõusuks soodne," ütles Triland Metalsi analüütik Roy Carson. "Codelco toodangumaht väheneb ja streigid kestavad endiselt."

Kolmekuise tarnetähtajaga vase hind tegi päeva sees 5,4protsendilise hüppe ja tonn metalli maksis ühel hetkel isegi 8250 dollarit. Vase hind on tänavu kerkinud 86 protsenti.

Lisaks ülalmainitud streigile on toimunud streik ka Mehhiko suuruselt teises kaevanduses. See kõik paneb ostjad sõltuvusse vase laovarudest. Londoni metallibörsi poolt jälgitavad varud langesid 475 tonni ja ulatusid 105 750 tonnini. Laovarud on tänavu 19 protsenti kasvanud.

Vase selleaastasele hinnatõusule on kaasa aidanud ka riskifondide, indekseid järgivate fondide ja pensionifondide ostud. Prudential Equity Groupi hinnangul on USA ja Euroopa pensionifondid investeerinud 5 kuni 10 protsenti oma varadest toorainehindu järgivatesse indeksitesse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing