Mida oodata alanud poolaastalt?

Tarvo Vaarmets 02. juuli 2008, 00:00

Kolmandat kvartalit alustati Tallinnas väikese langusega - indeks kaotas 0,26% oma väärtusest. Kui börs oleks olemas olnud juba paarsada aastat tagasi, siis oleks ehk vanarahvas genereerinud ka mõne ütluse nagu: "Kuidas kolmanda kvartali esimene börsipäev, nõnda kogu poolaasta." Paraku ei olnud vanarahval võimalik aga järeltulevatele põlvedele arusaadavatel põhjustel suunavaid juhiseid jätta, mistõttu peame ise arvama, mis saab edasi.

Selleks tuleb vaadata, kus oleme ja kuhu suundume. Tallinna börsi indeks on aasta algusega võrreldes kaotanud viiendiku, tipust muidugi veelgi rohkem. Paljud aktsiad kauplevad atraktiivsetel ajaloolistel kasumitel. Kui ettevõtete kasumite kahanemist kartma ei peaks, oleks ju õige aeg osta. Aktsiate hindades on palju negatiivsust juba sees. Ja võib uskuda, et õigustatult. Võib uskuda, et üldjoontes tulevad ettevõtete tulemused nukramad kui esimeses kvartalis, sest makropilt on muutunud märgatavalt negatiivsemaks. Tarbimine väheneb ja ootused muutuvad pessimistlikumaks - vähe usutav, et paljude spetsialistide prognoos aasta teise poole tõusu kohta paika peab.

Seega võikski arvata, et kerge langusega lõppenud kolmanda kvartali esimene börsipäev peegeldab ka ülejäänud poolaastat - allamüüdud aktsiad ei toeta järsku langust, samas pole oodata ka olukorra paranemist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 17:37

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing