Ukrainas kanda kinnitanud Hansab sihib Valgevenet

Birjo Must, Kaisa Gabral 31. jaanuar 2011, 06:58

Kriisiaastatel Ukrainasse laienenud Hansab Grupi juht ja suuromanik Aigar Urva hindab ajastust väga heaks, järgmisena on sihikul Valgevene. 

Kuigi panga- ja turvatehnoloogiaga tegelev Hansab avas Kiievi kontori alles 2009. aastal, kavatseb ettevõte laieneda juba uutele turgudele, kirjutas majandusuudiskiri news2biz Ukraine.

“Ukraina turg on väga suur ja paljulubav, eriti võrreldes Balti riikidega,” põhjendas ettevõtte motiive Ukraina Hansabi juht Pranas Aleksiunas.
Aleksiunase sõnul on Baltimaades umbes 12 panka ja 8 miljonit inimest võrreldes 176 panga ja 48 miljoni elanikuga Ukrainaga, mistõttu on seal potentsiaal arenguks oluliselt suurem. Praegu töötab Kiievi kontoris vaid kuus inimest, kuid järgmise kolme aasta jooksul kavatsetakse avada kohalikke kontoreid teistes riigi suuremates linnades.

Hansab Grupi juhi ja suuromaniku Aigar Urva sõnul hakkas ettevõte uusi turge otsima umbes kuus aastat tagasi, kuna 20 tegutsemisaasta järel saab Baltimaades kasvada ainult tooteportfelli laiendades. „Meie strateegia on viia kõik kohapeal õpitu ja kogetu üle potentsiaalsele turule, et korrata edukäiku. Valituks osutusid Ukraina ja Valgevene, kuna need on veel arenevad turud,“ selgitas Urva ning lisas, et idee realiseerimisel andis kindlustunnet EASi eksporditoetus.

Ukrainas alustati 2008. aastal turu-uuringuid, 2009. aasta veebruaris loodi juriidiline keha ning 2010. aastal alustati tegutsemist kahes sektoris - pangandus ja jaepangandus.

Möödunud aastal jäädi Ukrainas küll napilt kahjumisse, kuid 2011. aastal on plaanis kasvatada käive 1 miljoni euroni. „Nüüd tagantjärele vaadates oleks ehk võinud Ukrainasse kriisiaastatel isegi rohkem investeerida. Samas oli turule sisenemise ajastus väga hea,“ rääkis Urva.

Valgevenes leidis Hansab 5-6 aasta eest Leedu filiaali kaudu partnerid, kes müüvad seal tooteid edasi. „Praegu tehakse seal turuanalüüse, kas üldse tasub Valgevenesse tütarettevõte luua. Juhul kui keskkond osutub sobilikuks, kaalume eesmärgi 2011. aasta lõpus täide viia,“ kinnitas Urva. Sarnaselt Ukrainaga võib Valgevenes juhi sõnul ettevõtte arengule suurimaks takistusteks kujuneda riigi poliitiline olukord.

Põhjamaadesse Hansabil otseselt plaanis laieneda pole, kuna ettevõte on valinud teistsuguse strateegia. „Kaalume Põhjamaadesse teenuste eksporti, sest näiteks Leedus pakume juba paigaldusteenuseid Rootsi turule,“  lausu Urva.
Kui 2010. aastal kasvas kontserni käive võrreldes varasema aastaga 25 protsenti, siis sel aastal oodatakse 15protsendilist käibe kasvu ehk müügikäive võiks ulatuda 18 miljoni euroni. „Loodame paari aastaga jõuda 2007.-2008. aasta tasemele, mis oli umbes 20 miljonit eurot,“ rääkis Urva.

AS Hansab - Panga- ja turvatehnoloogiaga tegelev ettevõte alustas 1991. aastal tegutsemist Eestis. 1993. aastal loodi tütarettevõte Lätis ja 1994. aastal Leedus. 2009. aastal avati filiaal Ukrainas. Kuulub Hansab Gruppi, kus töötab umbes 150 inimest

Hansab hooldab üle 30 000 seadme, mille hulka kuulub 1700 sularahaautomaati. Ettevõtte toodete ja teenuste põhilisteks klientideks on pangad ja finantsorganisatsioonid, sotsiaal- ja riigiettevõtted, jaemüüjad, turva- ja inkassatsiooniettevõtted, tootmisettevõtted

 

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
01. February 2011, 09:22
Otsi:

Ava täpsem otsing