Rõivast saab peaminister Mikseri valitsuses

21. märts 2014, 00:00

Millega murdsid sotsid rahandusminister Jürgen Ligi ja kirjutasid valimislubadustesse lastetoetuse rohkem kui kahekordistamise, ma ei tea. Selge on aga see, et uue koalitsiooni lubadused on kõvasti rohkem sotside kui Reformierakonna nägu.

Sotside juhti Sven Mikserit on läbi aastate peetud nooreks nutikaks poliitikuks ja paistab, et seekordsetel läbirääkimistel seljatas ta nii mõnegi vana rebase. Selgus, mitte küll suure üllatusena, et võimuga manipuleeritavad on meist kõik. Vajadusel saavad ka hardcore-parempoolsetest tänapäeva pehmed mehed, kes jagavad raha heameelega laiali, aga konkreetsest katteallikatest väga täpselt rääkida ei taha.

Sotside saavutus. Küllap üritab ka Reformierakond lähima aasta jooksul rääkida lastetoetuse tõusust kui enda teenest, kuid eelkõige jääb see seostuma ikkagi sotsiaaldemokraatidega. Kolmapäevases Eesti Päevalehes suutis sotside vanameister Eiki Nestor kogenud poliitikule kohaselt ühe intervjuu jooksul kaks korda ära mainida, et kui nemad poleks koalitsiooniga liitunud, poleks lastetoetus kasvanud. Kindlasti on see argument ka riigikogu valimiskampaanias. Konkreetse raha jagamine inimestele on ikka väga mõjuvõimas vahend populaarsuse kasvatamiseks. Pluss puhtalt armas inimlik emotsioon laste aitamisest.

Varem pelgasid poliitikud teha koalitsiooni Keskerakonnaga, sest oleks võidud avastada end küll peaministri rollis, aga Edgar Savisaare juhitavas valitsuses. Nüüd võib oma karjääriga põhimõtteliselt tagurpidi benji-hüppe teinud Taavi Rõivas avastada ennast peaministrina Sven Mikseri valitsusest.

Nende kahe veel suhteliselt noore mehe kuvand avalikkuse ees on erinev. Taavi Rõivas on tubli kena poiss, aga juba sotsiaalministri koht tundus talle veidi ülepakutuna. Milliseid intervjuusid ta on varem andnud, milliste ideede või ettepanekutega esinenud, mis on tema seisukohad? Midagi ei meenu. Mis ei tähenda, et ta kindlasti peaministrina ebaõnnestub. Tema lähikuude esinemistel on määrav tähtsus, kui tõsiselt teda võtma hakatakse. Kui Rõivas saab hakkama, on tal edaspidine korralik poliitiline karjäär kindlustatud. Kui kuskilt kapist muidugi midagi välja ei ilmu.

Teine kaalukategooria. Sven Mikseril aga on lisaks tubli poisi mainele alati olnud ka kerge poliitilise imelapse maik küljes. Algul tekitas furoori tema teatav sarnasus noore Savisaarega. Siis üllatas ta naksakate intervjuudega. Pärast sotside juhiks saamist läbis ta tõelise imagomuutuse ja muhedast nohikust koorus elegantne poliitikuhärra. Poliitilise tõsiseltvõetavuse edetabelit pole küll koostatud, aga minu tunnetuslikus edetabelis on ta Rõivast praegu küll eespool. Loomulikult on Mikseri kaalukategooria teistsugune juba seetõttu, et ta juhib suurt ja olulist erakonda. Kindlasti on Mikser pärast järgmisi riigikogu valimisi üks võimalikest peaministrikandidaatidest.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    20. March 2014, 19:50
    Otsi:

    Ava täpsem otsing