Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    100 uut töökohta

    Viimastel aastatel on mitu ettevõtet oma n-ö tagatoad Eestisse toonud ning sel aastal otsustas seda teha ka maailma suurim turvafirma G4S, kes loob juurde sada töökohta ning lisab riigikassasse kuni miljon eurot aastas.

    Eestisse luuakse G4S üle-euroopaline tugikeskus, mis paikneb G4S Eesti peakontoris Paldiski maanteel. Kui praegu on igas riigis oma raamatupidamine, siis nüüd tuuakse Euroopa riikide tugifunktsioonid Eestisse – raamatupidamine, IT-tugi, hankeosakond ja personaliarvestus.
    “Grupi tasandil otsustati, et tuleks luua üle-­euroopaline tugikeskus. Kuna Eestisse ehitati eelmisel aastal uus maja,  siis pakkusime ennast selleks tugikeskuseks välja,” selgitas G4S Eesti juhatuse liige Artjom Sokolov. Eestisse tuleva keskuse kaudu hakatakse osutama tugiteenuseid 26 riigile.
    Sokolov ütles, et kuigi Eesti ei ole kõige suurem riik, kuhu tugikeskust viia, ning konkureerib näiteks Poolaga, oli suureks toeks Finance Estonialt saadud ärimaastiku analüüs.
    “Eesti eeliseks on läbipaistvus, investorite kaitse, stabiilne äri- ja poliitiline keskkond ning heal tasemel võõrkeelte oskus,” loetles Sokolov. “Keskuste toomine väiksema sissetulekuga riikidesse annab võimaluse hoida tööjõukulud kontrolli all. Otsuse kasuks räägib ka riigi stabiilsus, sealhulgas maksud.” Kui Eesti jätkab samal kursil, usub Sokolov, et selliseid tugikeskusi tuleb siia veelgi. “Meil on siin piisavalt konkurentsivõimelist tööjõudu,” tõdes ta.
    Enne ei olnudki tugikeskust. “Me tegelikult loome uue ärimudeli. Raamatupidamine, personaliarvestus, IT-tugi ja kaupade tsentraalse sisseost – enne tugikeskuse loomiset tehti seda igas riigis eraldi,” selgitas Sokolov. 
    Tema sõnul luuakse pikemas perspektiivis juurde üle saja töökoha,” sõnas ta. “Tegemist on spetsialistidega ja põhifookus on raamatupidamisel. Seda hakatakse tegema inglise keele baasil.”
    Eesti kaudu liigutatavad arved ei pruugi väga suured olla. “Ma ei võrdleks meid pankadega ning praegu on summadest veel vara rääkida,” sõnas Sokolov. Rahaline maht, mida keskuse kaudu haldama hakatakse, on ligi 2 miljardit eurot ning tulevikus võiks lisanduvatelt töökohtadelt makstav maksutulu riigile ulatuda kuni 1 miljoni euroni aastas. Tugiteenuste ekspordikäive on tema sõnul suurusjärgus kuni 7 miljonit eurot aastas.
    “Unikaalne on selle keskuse haare ehk ligi 26 riigi assisteerimine. Eestis on piisavalt edukaid näiteid Põhjamaa riike teenindavatest keskustest, kuid neid, kes haldavad tugiteenuseid üle Euroopa, on vähe,” selgitas Sokolov.
    Ettevalmistused juba käivad. Praegu otsitakse keskusele juhti, kes peab kogu selle asja üles ehitama ning meeskonna kokku panema. Järgmine samm on riikide IT-lahenduste ühtlustamine ja IT-platvormi loomine. Tugikeskus peaks täiel jõul tööle hakkama kahe aasta pärast.
    “Väljakutse on, kui kiiresti saavad nad riikide platvormide ühtlustamisega valmis,” ütles Sokolov. Mis puudutab juhi otsimist, siis sellega tegeleb personaliotsingufirma. “Juhil peab olema analoogse keskuse juhtimise või loomise kogemus, kasuks tulevad teadmised rahvusvahelisest finantsjuhtimisest ning erinevate kultuuride tundmine,” kirjeldas Sokolov.
    G4S Eesti kohta märkis Sokolov, et ettevõte on heal järjel. “Meil läheb üle keskmise hästi, just hiljuti võitsime mahuka Eesti Energia hanke, käsil on muidki huvitavaid väljakutseid. Aasta esimene kvartal on läinud plaanipäraselt,” tõdes ta.
    KOMMENTAAR
    Eesti konkureerib Läti ja Leeduga
    Veiko Haavapuu,Statoil Fuel & Retail AS grupi finantskeskuse juht
    Statoil Fuel & Retail grupi finantskeskus loodi Tallinnasse 2010. aastal. Oleme osa grupi treasury (rahalise vara – toim) organisatsioonist, Eesti meeskonnas on üheksa oma ala professionaali. Juhime grupi likviidsust, tegeleme maksete ning muude finantsteenustega. Teenindame 8 riiki: Rootsit, Norrat, Taanit, Poolat, Lätit, Leedut, Venemaad ja Eestit. Finantskeskuse tööprotsesse oleme juurutamise käigus optimeerinud ja efektiivsemaks muutnud.
    Statoil Fuel & Retail grupi tugiteenuste keskus loodi mõned aastad tagasi Riiga, seal osutatakse peamiselt raamatupidamis- ja personalihaldamisteenuseid. Praegu töötab Riia keskuses ligi 300 töötajat.
    Läti ja Leedu osutavad Eestile tugevat konkurentsi, olles teenusekeskuste atraktiivsed asukohad. Eesti mõningane eelis on hea keeleoskus, eriti Skandinaavia keeled, kultuuriline lähedus ja maksukeskkond, kuid lähinaabrid pakuvad erinevalt Eestist riiklikul tasemel otseseid soodustusi projektidele mitmesuguste toetustena, näiteks maksusoodustused, koolitustoetused, värbamistoetused. Eesti ilmselged eelised võrreldes Skandinaaviaga on kulude tase ja maksukeskkond.
    Kui võrrelda haritud personali ja premium-klassi büroohoonete kättesaadavust, siis oleme selles lõunanaabritega võrdsed või kaldub Eesti väiksuse tõttu kaalukauss pigem lõunanaabrite kasuks.
    Otsetoetused projektidele näitavad töökohtade loojatele lisaks kulude kokkuhoiule ka riigi huvi sellesse valdkonda investeerida ja kas riik peab oluliseks ettevõtte pingutusi oma tegevuse Eestisse toomisel ja töökohtade loomisel.
    TASUB TEADA
    Tugiteenuseid on Eestis kümneid
    Üle 30 rahvusvahelise ettevõtte pakub Eestis mõnd tugiteenust (IT-tuge, finants- ja raamatupidamisteenust, kliendituge jms) kas iseendale või teenusena teistele ettevõtetele.
    Eelmisel aastal teatas rahvusvaheline logistikahiid Kühne+Nagel oma IT-tugiteenusekeskuse loomisest. Kalevi ja Põltsamaa Felixi emaettevõte Orkla otsustas eelmine aasta grupi raamatupidamise tõhustamiseks tuua oma raamatupidamisüksuse Eestisse. Norra toiduainetööstuse kontserni Rieber & Søn finantstugiteenuse keskus loodi 2012. aasta juunis Tallinnasse, kus tehakse täisraamatupidamist vastavalt Norra seadustele. Mõne oma tugikeskuse on siia toonud näiteks Stora Enso, Itella, AGA (Linde Group), CGI, Finnair, Arvato (Bertelsmann Group), Konecranes, Fortum, Statoil Fuel Retail, Tschudi Shipping, Hurtigruten ja Runway.
    Allikad: EAS, Innovation Norway ja Äripäev
    MIS ON MIS
    Tugikeskuse (ingl k shared service center) mõte on koondada firma sees mingi tugifunktsioon ühe katuse alla. Tüüpilised näited on finants- ja raamatupidamisteenused, hanked, personaliküsimused, planeerimine, IT. Tüüpilises keskuses töötab 150 inimest, arv võib kõikuda 30 ja 1000 vahel. Maailmas on ligi 4900 tugikeskust, populaarseimad sihtkohad on teiste seas India, Poola, USA. Näiteks 760 000 elanikuga Krakowis on sadu tugikeskusi. Lätis on Eestist kümmekond ja Leedus paarkümmend keskust enam.
    G4S Eesti on ülemaailmselt enam kui 125 riigis tegutseva ligikaudu 650 000 töötajaga rahvusvahelise turvakontserni G4S plc koosseisu kuuluv ettevõtte. Eesti turvaturul on G4S Eesti edukalt tegutsenud üle kahekümne aasta. Ettevõtte peamised tegevusalad Eestis on tehnilise ja mehitatud valveteenuste osutamine, sularaha vedu ja töötlus, valveseadmete ja häiresüsteemide projekteerimine, paigaldamine, müük, rent ja hooldus, kullerteenus, turvakonsultatsioonid ja turvakontseptsioonide koostamine, isikukaitse, esmaabitarvikute müük.2012. aastal kahanes ettevõtte müügitulu 3,1% ning ulatus 47,5 miljonit eurot, kasum oli 5,9 miljonit eurot. 537 miljonit eurot oli G4S Grupi 2013. aasta ärikasum, analüütikud ennustasid kasumiks 553 miljonit ­eurot. Kasumi languse põhjustas väiksem sissetulek Euroopas ja USAs.
    Autor: Alyona Stadnik, Anu Jõgi
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ekspert: ärme rabista kohustuslike e-arvete jõustamisega
Ettevõtetel tasub juba praegu lepingus paika panna arve esitamise viis, muidu võib valitsusest riigikogu menetlusse saadetud eelnõu järgi enese teadmata nõustuda e-arve esitamise kohustusega, kirjutab äriõiguse ekspert ja kauaaegne ettevõtjate õigusnõustaja, advokaadibüroo RASK partner Annika Vait.
Ettevõtetel tasub juba praegu lepingus paika panna arve esitamise viis, muidu võib valitsusest riigikogu menetlusse saadetud eelnõu järgi enese teadmata nõustuda e-arve esitamise kohustusega, kirjutab äriõiguse ekspert ja kauaaegne ettevõtjate õigusnõustaja, advokaadibüroo RASK partner Annika Vait.
Robloxi aktsia langes 20%
Veebimängude platvorm Roblox tegi läbi kahe aasta suurima languse, kui pärast nõrkade prognooside avaldamist taandus ettevõtte aktsia umbes 20%, vahendas Bloomberg.
Veebimängude platvorm Roblox tegi läbi kahe aasta suurima languse, kui pärast nõrkade prognooside avaldamist taandus ettevõtte aktsia umbes 20%, vahendas Bloomberg.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Raadiohommikus: juhtimisest, kinnisvarast ja kliimaseadusest tööstusele
Reedene raadiohommik vaatleb äsja avalikustatud kliimaseadust, kuid juttu tuleb just selle mõjust tööstusele. Räägime, kuidas mõjutab kavandatav seadus Heidelberg Materials Kundat ehk endist Kunda Nordic Tsementi. Samuti tuleb juttu sellest, kuidas läheb ettevõttel praegu.
Reedene raadiohommik vaatleb äsja avalikustatud kliimaseadust, kuid juttu tuleb just selle mõjust tööstusele. Räägime, kuidas mõjutab kavandatav seadus Heidelberg Materials Kundat ehk endist Kunda Nordic Tsementi. Samuti tuleb juttu sellest, kuidas läheb ettevõttel praegu.
Soome tööstustellimused kahanesid pea viiendiku
Soome tööstused said märtsis 19,1 protsenti väiksemas mahus tellimusi kui aasta tagasi, teatas riigi statistikaamet.
Soome tööstused said märtsis 19,1 protsenti väiksemas mahus tellimusi kui aasta tagasi, teatas riigi statistikaamet.