Pille Ivask • 24. oktoober 2015 kell 6:30

10 läbi aegade rikkamat inimest maailmas

Stalini pildiga buss Venemaal.  Foto: Scanpix/Reuters

Vaata, kes on majandusteadlaste ja ajaloolaste hinnangul maailma rikkamad inimesed läbi aegade. Nimekirjast leiab vaid paar tänapäeva rikast.

Järgnev nimekiri läbi aegade kümnest rikkamast inimesest on kokku pandud pikkade intervjuude tulemusena, kirjutab ajakiri Time. Küsitleti nii majandusteadlasi kui ka ajaloolasi ning paika sai järgnev pingerida.

10. Tšingis-khaan

Eluaastad: 1162-1227

Riik: Mongoli impeerium

Rikkus: Palju maad

Tšingis-khaan on vaieldamatult maailma ajaloo üks edukamaid väejuhte. Mongoli impeeriumi hiilgeaegadel ulatus impeerium Hiinast Euroopani, olles ühtlasi maailma suurim impeerium.

Kuigi impeerium, mida Tšingis-khaan valitses, oli hiiglaslik, ei kuhjanud juht ajaloolaste hinnangul vara. Vastupidi, ta olla olnud väga heldekäeline ning jaganud rikkusi teistele. See oli ühtlasi Tšingis-khaani edu saladus.

Tšingis-khaanist rääkiva raamatu autor Jack Weatherford on öelnud, et mongolite riigis valitses kord, kus ükski sõdur ei tohtinud rüüstatud aladelt midagi isiklikuks saagiks kaasa võtta. Selle asemel panid vastavad ametnikud kõik röövsaagi kirja ning jagasid pärast sõdurite ning nende perede vahel võrdselt ära.

Tšingis-khaan ei ehitanud endale oma eluaja jooksul suurt paleed, templit, monumenti ja isegi mitte maja.

9. Bill Gates

Eluaastad: 1955-...

Riik: USA

Rikkus: 78,9 miljardit dollarit

Microsofti asutaja Bill Gatesi kandadel astub Forbesi maailma rikaste edetabelis Hispaania rõivamagndaat, Zara asutaja Amancio Ortega. Ortegal õnnestus reedel rebida ka maailma rikkaimaks, kuid juba sama päeva õhtuks kerkis Gates taas esimeseks.

8. Alan Rufus

Eluaastad: 1040-1093

Riik: Inglismaa

Rikkus: 194 miljardit dollarit

Alan Rufuse näol oli tegu William Vallutaja vennapojaga, kes liitus oma onuga tema vallutusretkedel. Alan Rufuse varanduse väärtus oli surres 11 000 naela, mis moodustas tol ajal 7 protsenti Inglismaa SKTst. Tänases vääringus on see 194 miljardit dollarit.

7. John D. Rockefeller

Eluaastad: 1839-1937

Riik: USA

Rikkus: 341 miljardit dollarit

John D. Rockefeller hakkas 1863. aastal investeerima naftaärisse ning 1880. aastaks oli tema Standard Oil saavutanud 90protsendilise turuosa USA naftaturul.

6. Andrew Carnegie

Eluaastad: 1835-1919

Riik: USA

Rikkus: 372 miljardit dollarit

Kuigi John D. Rockefelleri rikkus on läbi aegade saanud väga palju tähelepanu, võib läbi aegade rikkaim ameeriklane olla hoopis Andrew Carnegie. Aastal 1901 müüs Šoti immigrant Carnegie oma ettevõtte US Steel J.P. Morganile 480 miljoni dollari eest, mis moodustas tol ajal veidi enam kui kaks protsenti USA SKTst. Tänasesse vääringusse panduna oleks Carnegie'i vara väärtus 372 miljardit dollarit.

5. Jossif Stalin

Eluaastad: 1878-1953

Riik: Nõukogude Liit

Rikkus: kontrollis täielikult Nõukogude Liitu, kelle majandus moodustas tollal 9,6 protsenti maailma SKTst.

Moodsa aja majandusajaloos on Jossif Stalin üsnagi omapärane nähtus: Stalin omas Nõukogude Liidus täielikku kontrolli, mis oli tollal maailma üks suurimaid majandusi. Kuna Stalini rikkust on riigi rikkusest raske eristada, on paljud ajaloolased ning majandusteadlased pidanud Stalinit läbi aegade üheks rikkamaks inimeseks.

OECD statistika 1950. aastast näitab, et globaalse majanduse kogutoodangust moodustas Nõukogude Liidu majandus 9,5 protsenti. 2014. aasta seisuga oleks see 7,5 triljonit dollarit.

Teisalt on mitmed ajaloolased kahelnud, kas seesugust rikkust võib lugeda traditsioonilises mõttes rikkuseks. "Kas ta oli üks rikkaimatest inimestest? Ma arvan küll, kui rikkuse definitsiooni laiendada. Samas polnud tegu tema rikkusega. Ta kontrollis riigi rikkust," arutles Alabama Ülikooli ajalooprofessor George O. Liber.  

4. Akbar I

Eluaastad: 1542-1605

Riik: India

Rikkus: valitses impeeriumit, mis moodustas 25 protsenti globaalsest SKTst

Akbar I näol oli tegu Mughali dünastia võimsaima juhiga, kes valitses impeeriumit, mis moodustas neljandiku globaalsest SKTst.

3. Keiser Shenzong

Eluaastad: 1048-1085

Riik: Hiina

Rikkus: valitses impeeriumit, mis moodustas 25-30 protsenti globaalsest SKTst

Hiina Songi dünastia on olnud läbi aegade üks majanduslikult võimsamaid dünastiaid. Tamkangi ülikooli professor Ronald A. Edwards on öelnud, et oma tippajal moodustas impeerium 25-30 protsenti globaalsest SKTst. Impeerium oli rikas nii tänu oma tehnoloogilistele saavutustele kui ka tänu erakordselt efektiivsele maksukogumisele. Lisaks märkis Edwards, et Songi dünastia valitsus oli äärmiselt tsentraliseeritud ning keiser omas majanduse üle väga suurt võimu.

2. Keiser Augustus

Eluaastad: 63 eKr – 14 pKr

Riik: Rooma

Rikkus: 4,6 triljonit dollarit

Vana-Rooma keisririigi SKT moodustas keiser Augustuse ajal 25-30 protsenti globaalsest SKTst. Stanfordi ülikooli ajalooprofessor Ian Morris märkis, et keiser Augustuse isiklik rikkus moodustas ühe viiendiku impeeriumi SKTst. 2014. aasta seisuga tähendaks see, et keisri varade koguväärtus oli 4,6 miljardit dollarit. "Mõnda aega omas keiser Augustus kogu Egiptust," lisas ta. Seda on raske ületada.

1. Mansa Musa

Eluaastad: 1280-1337

Riik: Mali

Rikkus: kirjeldamatult rikas

Timbuktu kuningale Mansa Musale viidatakse kirjanduses üsna sageli kui läbi aegade rikkaimale inimesele. Ferrum College'i ajalooprofessor Richard Smith on öelnud, et Musa Lääne-Aafrika kunigriik oli maailma suurim kullatootja, kusjuures toona oli kuld väga hinnas.

Kui rikas Mansa Musa siis ikkagi oli? Ajaloost on tema rikkusele viitavaid allikaid väga vähe, küll aga on teada mõningaid pealtnäha uskumatuna kõlavaid lugusid. Üks neist räägib järgmist: kui Musa oli tegemas palverännakut Mekasse, olid tema kulutused nii suured, et näiteks Egiptuses põhjustanud ta suisa valuutakriisi.

Michigani ülikooli ajalooprofessor Rudolph Ware märkis, et Musa rikkus olla olnud nii suur, et inimesed ei suutnud seda sõnadessegi panna.

Hetkel kuum