Sirje Rank • 21. veebruar 2017 kell 8:58

Euroala majanduses ootamatu hoog

Fordi tehas Saksamaal.  Foto: Scanpix/Reuters

Euroala ostujuhtide indeks andis veebruaris märku euroala pea kuue aasta kõrgeimast majandusaktiivsusest.

Märgid näitavad, et majanduse toibumine on järjest laiemal alusel ning inflatsiooniline surve kasvab, vahendas agentuur Bloomberg.

Euroala ostujuhtide indeks (Composite PMI) kerkis veebruaris 56 punktile jaanuari 54,4 punktilt, mis lubab prognoosida kvartalikasvu 0,6% tasemel, teatas IHS Markit. Uute tellimuste arv kasvab, müük kasvab ja firmad laienevad. Indeksile on see kaheksas järjestikune kuu pealpool 50 punti taset, kust läheb veelahe SKP kasvu ja kahanemise vahel.

IHS Markiti äriala peaökonomisti Chris Williamsoni sõnul ei kiirusta Euroopa Keskpank poliitiliste riskide tõttu siiski veel oma stiimulit koomale tõmbama. Keskpank on lubanud seda jätkata vähemalt aasta lõpuni, ehkki mitu näitajat – sealhulgas inflatsiooni kiirenemine – on osutanud prognoositust kiiremale kasvule.

Hetkel kuum