Äripäev • 11. juuli 2017 kell 7:02

Vähene nõudlus kahandas drastiliselt pagaritööstuste kasumit

Foto: Terje Lepp

Pagaritööstuste müügitulu oli 2017. aasta I kvartalis 44,2 miljonit eurot ehk 6,9% vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Tööstuse kogukasum kukkus 1,3 miljonilt eurolt mullu I kvartalis koguni 96%, 48 300 eurole tänavu I kvartalis.

Müügitulu vähenes nõrga sise- ja välisnõudluse tulemusel, selgub maaeluministeeriumis koostatud Eesti pagaritööstuse 2017. aasta esimese kvartali ülevaatest. Kuna müügitulu vähenes kiiremini kui kulud, jäi sektori kasum väikeseks. 

„Kuigi eksport Soome ja Rootsi kasvas, jäi teiste oluliste kaubanduspartnerite nõudlus eelneva aastaga võrreldes kiduramaks,” ütles maaeluministeeriumi kaubanduse ja põllumajandussaadusi töötleva tööstuse osakonna juhataja Taavi Kand. 

Pagaritööstustes toodeti 2017. aasta esimese kvartaliga peaaegu 31 mln euro väärtuses toodangut, millest neljandik eksporditi. "Eestis on leiva tarbimine aasta-aastalt vähenenud, seetõttu on võimalik tootmismahtusid kasvatada vaid ekspordi abil," seisab ülevaates. "Eksport Soome ja Rootsi kasvas, kuid teiste oluliste kaubanduspartnerite – Läti, Leedu – nõudlus eelneva aastaga võrreldes vähenes." Ülevaates juhitakse tähelepanu, et kuigi oluliste kaubanduspartnerite majandus on kasvamas, suurenes eksport üksnes 0,3%. 

„Samas, kuna tugev konkurents sunnib ettevõtjaid investeerima tootmise moderniseerimisse, investeerisid pagaritööstuse ettevõtted materiaalsesse põhivarasse 2017. aasta esimeses kvartalis 2 miljonit eurot ehk kolm korda rohkem kui eelmisel aastal samal ajal,” sõnas Kand.

Ülevaates märgitakse, et üks investeeringuotsuseid soodustavaid tegureid on pankade madalad laenuintressid. Soome ja Rootsi majandusolukorra paranemine on samuti üks tegur, mis annab lootust ekspordi kasvuks ning ettevõtjatele kindlustunnet investeeringute tegemiseks. 

Pagaritööstuste tootmismaht jäi peaaegu eelneva aasta tasemele. Statistikaameti lühiajastatistika andmetel tootsid pagaritööstused 2017. aasta kolme kuuga ligikaudu 31 miljoni euro eest toodangut, millest neljandik eksporditi. Koguseliselt toodeti 18 400 tonni pagaritooteid ning 1100 tonni valikpagaritooteid.

Statistikaameti andmetel tegutseb pagaritööstuses keskmiselt 130–140 ettevõtet. Vaatamata suurele ettevõtete arvule annavad 4–5 suuremat ettevõtet peaaegu kolmveerandi pagaritööstuse müügitulust. Statistikaameti andmeil oli 2017. aasta esimeses kvartalis pagaritööstuses tööga hõivatud keskmiselt 3091 inimest, mis oli peaaegu sama võrreldes aasta varasemaga (+0,2%).

Pagaritööstuse ettevõtetena käsitletakse ülevaates ettevõtteid, mis tegelevad leiva- ja saiatootmise, valikpagaritoodete, sh kookide, pirukate, tortide jm tootmisega ning kuiviku- ja küpsisetootmisega.

Hetkel kuum