• Nordea muutis oma majandusprognoosi Soomele nõrgemaks.Foto: EPA
  Jaga lugu:

  Nordea: Soome kasv aeglustub oodatust kiiremini

  Kuigi Soome majanduskasv peaks tänavu ulatuma 3 protsendini, peaks see paari aasta jooksul aeglustuma märksa rohkem kui algselt prognoositud, teatas Nordea.

  Üks põhjus, miks Nordea näeb Soome majanduskasvu varem prognoositust väiksemana, on üleilmse majanduse väljavaade.
  Nordea vanemanalüütiku Tuuli Koivu sõnul on globaalne kasv jõudnud haripunkti ning kaubandusvaidlused on suurendanud üleilmset ebakindlust. "Ekspordikasv on juba märkimisväärselt aeglustunud 2018. aastal," selgitas ta.
  Lisaks maailmamajanduse mõjule toob Koivu välja tõsise kodumaise põhjuse, mis aeglustab kasvu: tööjõud. Soome raskusi tööjõuga näitab see, et vaatamata suurele töötusele palgad kasvavad. Kuigi tööhõive näitab suurenemise märke, juhib Nordea analüütik tähelepanu tööealise rahvastiku vähenemisele. Samuti raskendab olukorda tööjõuturul nõudluse ja pakkumise sobimatuse kasv.
  Nordea prognoosib Soomele 2019. aasta majanduskasvuks 2 protsenti ja 2020. aastaks 1,5 protsenti.
  Venemaa suur ebakindlus
  Erinevalt Soomest näeb Nordea Venemaa majanduskasvu lähiaastatel stabiilsena, kuid kasvuvõimalusi pärsivad mitu välist tegurit.
  Nordea prognoosib Venemaa majanduskasvuks 2018. aastal 1,8 protsenti. Üks tegur, mis võib Venemaa majandust oluliselt halvata, on uued sanktsioonid. Nimelt on endiselt üleval kahtlused, et Venemaa võis sekkuda Ameerika Ühendriikide presidendivalimistesse ja et riik on seotud Skripali juhtumiga.
  Nordea Venemaa peaökonomisti Tatiana Evdokimova teatel on välisinvestorid viimasel ajal oma positsioone Venemaal vähendanud ning olukord tundub jätkuvat. Geopoliitilised arengud on nõrgendanud rubla väärtust aasta algusest ligi 15%.
  Venemaa majanduskasvu väljavaadet hindab Evdokimova praegu väga ebakindlaks, sest riik peab suutma kohaneda mitme välise mõjuriga (sanktsioonide oht, rubla nõrgenemine, kaubandussõja riskid ja maailmamajanduse kasvu aeglustumine) ja sisemiste reformidega (kõrgemad maksud, kõrgem pensioniiga, suuremad avalikus sektori investeeringud). Samas senistele sanktsioonidele vaatamata on Venemaa makromajanduslikud alusnäitajad ökonomisti teatel püsinud arenevate turgudega võrreldes tugevana.
  Nordea prognoosib Venemaale 2019. aasta majanduskasvuks 1,2 protsenti ja 2020. aastaks 1,5 protsenti.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tanel Kandle: auk preservatiivi, sott näkku
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Plaan tõsta lastetoetusi on järjekordne näide, kuidas eduka ja targa vaba turumajandusega Eesti ehitamise asemel aitavad ka need, kes ise end parempoolseteks tituleerivad, kaasa riigi vedamisele vasakule sotsiaalsohu, kirjutab ajakirjanduse ja kommunikatsiooni magistrant Tanel Kandle.
Baltic Horizon kasvatas renditulu Fond loob oma tagasiostuprogrammi
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Tallinna börsil noteeritud Baltic Horizon Fond tegi teatavaks osakuomanike korralise üldkoosoleku ja fondi osaku värskeima puhasväärtuse.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus IT-minister, aasta reklaamiagentuur ja revolutsioon tervishoius
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
IT-minister Andres Sutiga räägime Eesti riigi positsioonidest WEB3- ja krüptomaastikul – tegu on kiiresti muutuva valdkonnaga, mis kipub regulatsioonidele jalgu jääma.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.