Meelis Mandel • 31 detsember 2017

"Shit, look at that"

Äripäeva peatoimetaja Meelis Mandel  Foto: Andres Haabu

Praegust aega võiks kokku võtta BBC uudiskriteeriumiga “Shit, look at that”. Eesti keeles ehk “Jumal küll, oled sa seda juba näinud?”

Sest kõik kasvab. Maailma suured majandused, meie lähiregioon, meie ekspordipartnerid ning seega Eesti niisamuti. Riigieelarve loomulikult kõige kiiremini. Aga igal juhul ettevõte, kes praegu ei suuda kasvada, peab küll eelkõige ise peeglisse vaatama, ju siis midagi valesti tehakse.

Rahatrükk käib suure hooga edasi. Aktsiaturud purustavad uusi rekordeid, ehkki juba aasta tagasi manitseti ülekuumenemise eest. Mu noorem, kuuendas klassis käiv laps saadab Messengeris bitcoini ostukeskkondade linke ja peab aru, kuidas osa taskurahast krüptovaluutasse konverteerida. Möll käib, kraanad kerkivad, tunnel Helsingiga läheneb, sajandi raudtee-ehitus samuti. 

Meelis Mandel,, Äripäeva peatoimetaja

Kuludega tegelemine peab olema permanentne hügieen ka siis, kui on hea aeg.

Ma lihtsalt pean seda nüüd ütlema. Kas oleme kuulnud, et turumajandus tähendab, et aegajalt tuleb ette ka tagasilööke? Oleme. Enamik meist on seda valusalt paar korda ka kogenud. Kas on võimalik, et see tagasilöök tuleb juba järgmisel aastal? Ei pruugi, kuid võimalik on see kindlasti. Kas see puudutab ka meid? Loogiliselt võttes ikka. 

Kas me saame selleks kuidagi ette valmistuda? Noh, nii nagu see tavaliselt ikka käib. Cash on kriisides alati oluline abimees. Kuludega tegelemine peab olema permanentne hügieen ka siis, kui on hea aeg. Kohustuste võtmisel tasuks korra arvutada laenumaksed läbi ka positiivse intressiga. Kuna aga tagasilöögi jutt on praegu veel siiski teoreetiline, võiksime rahus talvist pööripäeva nautida. Ärge unustage siis puhata.

Head lõppevat ja veel paremat uut aastat!

Hetkel kuum