17. detsember 2013 kell 4:36

Treeni ala, milles oled andekas

Olümpiavõitja Erki Noole sõnul saavutab edu oma tugevate alade järjepidevast arendamisest, mitte ulatuslikust nõrgemate alade järeleaitamisest. Selles peitub Eesti jaoks terav tõde: on valdkondi, kus me olude ja vormi sunnil ei suuda kunagi teha Hiinat või Saksamaad, Jaapanit või USAd, kirjutab Ernst & Young Baltic ASi partner Ivar Kiigemägi.

Eestile piisab, kui oleme oma regiooni ettevõtlusmängudel vähemalt medalikohal. Enamasti ei sobi meile aga need kõige “kuumemad” ja “ihaldatumad” alad, milleks spordis on näiteks 100 meetri jooks või jalgpall. Meil on vaja ala, mis nõuab sitkust ja vastupidavust karmides oludes ning mitmekülgsust.

Meis on jõudu. Meil on teadmisi ja oskusi. Meil on õnnestumisi. Kuid me ei tohi keskenduda aladele, kus me oleme ette nõrgad. Või kus on pöörane konkurents ilma meietagi. Eestile sobib mitmevõistlus. Ettevõtluse kümnevõistlus, mis ei keskendu ühele piiratud alale, ega tooda näiteks 24/7/365 plastpudelite korke. Me peame valguma laiali ning pugema Euroopa ja maailma majandusse sisse nagu suits – igast praost.

Me oleme mitmekülgselt haritud, maailmas arvestataval tasemel. Nüüd on küsimus selles, milline on Eesti noorte inimeste väljunud, millisel alal on neil eeldusi saavutada maksimumi. Kuigi viimastel masuaastail jäi mulje, et ainus stabiilne ja tasuv amet on riigiamet, ei seisne Eesti potentsiaal suures riigiaparaadis, vaid ettevõtluses ja ettevõtlikkuses. Eestlane on tark, võimekas ja “näljane” – edu saavutamine on ka nooremale põlvkonnale erakordselt tähtis. Londonisse õppimaminek on eesmärk, mitte kättesaamatu unistus.

Olgem siis mitmekülgsed, kuid treenigem eelkõige „kümnest“ alast neid, kus me oleme tugevaimad või kust on lihtsam koguda suuremat „punktisummat“.

Miks pakub Ernst & Young Baltic ASi partner Ivar Kiigemägi, et Eestile sobib kõige paremini mitmevõistlus, ettevõtluse kümnevõistlus, loe pikemalt tänase Äripäeva paberlehes.

Artikkel ilmub Tallinna Kaubamaja, Danske Banki, EMT, Raidla Lejins & Norcousi, Saku Õlletehase, Tallinna Vee ja Äripäeva arvamuskonkursi Edukas Eesti raames.

Autor: Peep Talimaa, Ivar Kiigemägi

Hetkel kuum