Liina Laks • 1 märts 2017

Hiina rasketööstuses koondatakse pool miljonit töölist

Hiina lipp.  Foto: EPA

Rahvavabariigis ootavad ees suured koondamised, teatas uudisteagentuur Bloomberg. See on üks samm Hiina võitlusest keskkonnareostuse ja ebaefektiivsusega.

Möödunud aastal koondati terase ja söega tegelevates ettevõtetes 762 000 hiinlast, sel aastal on koondatavaid pool miljonit. Kokku on Hiinal plaanis neis sektorites mõne aasta jooksul koondada 1,8 miljonit töötajat, kes loodetakse suunata teistesse sektoritesse. Programmi jaoks on Hiinas ette nähtud 100 miljardit jüaani (ligikaudu 13,8 miljardit eurot).

Samal ajal toetab Hiina Bloombergi andmetel teenuste ja internetiga seotud ärides töökohtade loomist.

Lisaks rasketööstuse tööliste „ümberpaigutusele“ seisab valitsus ka teise väljakutse ees: nimelt lõpetab sel aastal Hiinas ülikooli rekordarv noori – peaaegu kaheksa miljonit. Seetõttu püüavad poliitikud meelitada neid tööle väiksematesse linnadesse ning vähemarenenud läänepiirkondadesse.

Eile teatas Bloomberg, et ümberkorraldused Hiina rasketööstuses ongi üheks põhjuseks, miks Vene-Hiina uus gaasilepe venib.

Hetkel kuum