Äripäev • 1. märts • 3 min
Jaga lugu:

Keskmine investor turgu ei edesta

Mängu võitja koos kaaslasega lennutavad Äripäev ja LHV järgmise aasta mais USAsse maailma edukaima investori Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway aktsionäride koosolekule.
Mängu võitja koos kaaslasega lennutavad Äripäev ja LHV järgmise aasta mais USAsse maailma edukaima investori Warren Buffetti juhitud Berkshire Hathaway aktsionäride koosolekule.  Foto: Anti Veermaa

Kuu aega on jäänud Eesti kõigi aegade pikima aktsiamängu „Börsihai vs. Investor Toomas“ võistluse lõpuni ja turgudel taastunud volatiilsus pakub veel võimaluse kauplejahingega investoritel gaas põhja vajutada.

Aktsiamängu esikümnes tegid veebruaris ilma neli inimest: Silvia Nafthal, Mikk Talpsepp, Lauri Meidla ja Urmas Nõgu. „Mikk Talpsepp on mängu juhtinud 17 nädalat järjest. Ta on valinud mitme portfelliga panustamise tee ja see on end ka ära tasunud. Tema strateegia on lihtne ja seda on kasutanud ka mitmed kaasmängijad,“ ütles mängu kohta LHV maakler Marten Raudsepp.

Ülilihtne strateegia seisneb selles, mida päriselus investoritele küll kunagi ei soovitata: portfelli valiti vaid üks aktsia ning jäädi ootama, et see kvartalitulemuste avalikustamise järel korraliku tõusu teeks. Mängus on see end aga mitme börsihai jaoks kuhjaga ära tasunud. Praegu juhib mängu portfell „detsember“ mis on alates algusest tõusnud ligi 300 protsenti ja jõudnud ligi 740 000 euro juurde. Kogu mängu jooksul on oma algkapitali kasvatanud enam kui pooled mängijad.

„Kõik täna esinelikus olevad portfellid on liikunud küllaltki samas tempos. Lauri Meidla portfelliga „Kliki siia“ jõudis Talpsepale novembri keskel ohtlikult lähedale, kuid ligi pooleteisekuuline passiivne periood andis Talpsepale aega edu kasvatada,“ ütles Raudsepp.

Aktsiate valikul hea maitse

S&P500 indeksi enimtõusnud aktsiateks osutusid veebruarikuus alumiiniumitööstuse ettevõtte Arconic (ARNC +28%), First Solar (FSLR +21%) ja mänguasjatootja Hasbro (HAS +18%). Indeks ise tõmbas aga veebruariga nelja protsendi võrra miinusesse ja oli vaat et üks viletsamaid kuid 2016. aastast alates. Indeksi suurimateks kaotajateks osutusid teiste seas TripAdvisori (TRIP -19%), Freeporti (FCX -20%) ja Southwestern Energy (-15%) aktsiad.

Börsihaide lemmikaktsiad on Raudsepa sõnul läbi kogu mängu samad: Amazon, Tesla (mis SP500 indeksisse ei kuulu) ja kiibitootja Nvidia. „Valikud on olnud head, sest ükski aktsia ei kauple hetkel madalamal tasemel kui mängu alguses. TSLA on tõusnud 0,57%, AAPL +15%, NVDA +35% ja AMZN +57%. Amazon.com Inc. on olnud ka üks kolmest kõige enam tõusnud ettevõttest,“ ütles Raudsepp. Neid suutsidki kogu aja peale edastada ainult kaks firmat – Seagate Technology (STX), mis tõusis 63 ja Netflix, mis tõusis ligi 61 protsenti.

Börsihai esimeses otsas on veebruaris Mikk Talpsepp ja Lauri Meidla teinud tehinguid Booking Holdingsi aktsiatega ja Urmas Nõgu tegi veel panuse Mylani aktsiate peale.

Keskmine investor jääb kaotajaks

Kuid mängijate statistikat tehes leidis Raudsepp, et keskmine investor pole suutunud kogu mängu jooksul ühelgi hetkel turgu – SPX liikumist – edestada. Kuid börsihai mängijad on rahaga kokkuvõttes konservatiivselt ümber käinud, sest neid portfelle, mis riskantsema strateegiaga alla 200 000 euro piiri langenud, on vaid mõnikümmend ja sealt leiab ka Talpsepa portfelle.

Investor Toomas jääb turule alla

Investor Toomas on oma 293 000eurose portfelliga edetabelis „keskmik“, kuid indeksi tootlust ta kinni ei püüdnud – see rebis 302 000 euro juurde. Veebruarikuine väike börsivaring ei jätnud ka Toomast mõjutamata ning kõik aktsiaid said tublisti pihta. Valusalt tabasid portfelli ka segadused Ryanairi ja Leroy Seafoodi ümber ja vahepeal käis Toomase portfell 280 000 euro peal ära.

Veebruari teine pool ja intensiivne tulemuste hooaeg tõi uue hingamise ja kiire taastumise: näiteks Leroy Seafood tõusis kuuga väga nutuselt tasemelt peale tulemuste avaldamist ja analüütikute positiivseid prognoose tervelt 20 protsenti ja see aitas ka portfellil kõigi aegade kõrgeimale tulemusele jõuda.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt