11. juuni 1996 kell 22:00

Liivimaa Väärtpaberid tegeleb kunstikaubandusega

Brilise sõnul avaldasid kunstiväärtuste ülevõtmisel osalenud eksperdid arvamust, et taiesed on 30% ulatuses üle hinnatud. Mais toimunud müük näitas aga, et see seisukoht ei pea paika, väitis Brilis.

Tänase seisuga on müüdud umbes 40% EKIFile kuulunud kunstiteostest, mille eest saadi 718 000 krooni.

Brilis kinnitas, et AS Liivimaa Väärtpaberid võttis EKIFi vara ja kohustused üle juba aprillis. Tema sõnul koosnes EKIFi vara võlakirjadest ja aktsiatest 1,9 miljoni krooni väärtuses, kunstiteostest soetamishinnaga 1,7 miljonit krooni, ebatõenäoliselt laekuvatest laenudest 1,1 mln krooni ulatuses ja pangakontol olnud 465 000 kroonist.

Eelmise aasta detsembris arestiti Eesti börside investeerimisfondi (EBIF) ja seda hallanud Investeerimisfondide Majandamise ASi võlausaldajate nõudel EKIFi konto. Asjaosalistele selgus see alles viis kuud hiljem, kui Liivimaa Väärtpaberid fondi vara ja kohustusi üle võttis. Samas esitati Tallinna linnakohtusse konto vabastamise taotlus.

Eilsel linnakohtu eelistungil leidis kohtunik, et taotlus ei olnud korrektselt vormistatud ja selle arutelu lükati edasi. Brilis lausus, et Liivimaa Väärtpaberid taotleb igal juhul arve vabastamist.

Brilis ütles, et Liivimaa Väärtpaberid esindab umbes 80 protsenti EKIFi osanikke ja võlausaldajaid. Igast teenitud sajast kroonist läheb 80 krooni esitatud nõuete katteks, lisas ta.

Liivimaa Väärtpaberite hallata on ka 14 protsenti EBIFi võlakirju. Enamik EBIFi võlausaldajaid on sõlminud lepingu ASiga I.D.E.A. I.D.E.A. on likvideerinud oma kontori Tallinnas Karu tänaval, kus firma asus veel mai alguses. Kaljo Säde majanduspolitseist kinnitas, et I.D.E.A. tegutseb edasi.

Hetkel kuum