23. juuli 1996 kell 22:00

EL ei taga kvaliteeti

Aasta algul kontrollitud ELi riikidest imporditud toiduainetest ei rahuldanud 10,4% toiduainete kvaliteedi nõudeid. Väljastpoolt ELi riike imporditud toiduainetest ei rahuldanud kvaliteedi nõudeid 5,6%. Ebakvaliteetsetest toiduainetest on kaks kolmandikku imporditud EList. Peaprobleem on suur taimekaitsekemikaalide sisaldus.

Üllatuslikult tõusid probleemriikide hulka Suurbritannia ja Saksamaa. Sealt imporditud toiduainete puhul tehti märkusi vastavalt 14 ja 23% kohta. Ka Itaalia tooted ületavad sageli piirnormid. Samas ei täheldatud Kreeka ja Belgia toiduainete puhul ühtegi nõude rikkumist.

Väljastpoolt ELi on probleeme olnud USAst, Lõuna-Aafrikast ja T?iilist imporditud toodetega. Laitmatult on esinenud Ungari ja Poola.

Tõrjeainete sisaldus on kõrge eksootilistes puuviljades. Aasta algul ületas normi iga teine mango ja papaia. Probleeme on paprika, varsselleri ja tilliga. KL

Hetkel kuum