• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Maailmapank aktsepteerib biomeedikumi eskiisprojekti

  Kallikorm tõdes, et esialgu on nendeni jõudnud maailmapanga heakskiit vaid elektronposti kaudu. «Kuigi meil ametlikku pitsatitega varustatud dokumenti veel pole, tähendab see siiski seda, et esimene, skemaatiline faas on lõppenud,» selgitas Kallikorm. «Ruutmeetrite ja hinna osas oli maailmapangaga kemplemist palju, sest pank kardab Eesti krooni inflatsiooni. Maailmapank nõudis näiteks kategooriliselt, et biomeedikumist ei jääks välja rahvatervise instituut.»
  Maailmapank rõhutab Eesti tervishoiuprojektist, mis läheb maksma üle 400 mln krooni, just rahvatervise osa. Kinnitatud eskiisprojekti kohaselt on biomeedikumis üldpinda veidi üle 13 000 ruutmeetri ja kasulikku pinda veidi alla 8000 ruutmeetri. Maailmapank finantseerib poole biomeedikumi maksumusest. Biomeedikumi koondatakse Tartu ülikooli prekliinilise õppe instituudid.
  Kallikormi sõnul saabub maailmapanga delegatsioon eesotsas Eesti tervishoiuprojekti koordinaatori Ivy H. Chengiga Eestisse taas novembri viimasel nädalal, et tutvuda biomeedikumi teise faasi ehk põhitööjoonistega.
  «Kuni meieni pole jõudnud sotsiaalministeeriumilt kui biomeedikumi tellijalt maailmapanga ametlikku kinnitust, ei saa me alustada projekteerimise teise faasiga,» kinnitas Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroo peaarhitekt Kristiina Renter. Renter on biomeedikumi arhitektuurse osa autor ja ühtlasi kogu projekti peakoordinaator.
  Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroo võitis biomeedikumi rahvusvahelise projekteerimiskonkursi ning on sõlminud peatöövõtjana sotsiaalministeeriumiga 970 000 USA dollarilise lepingu. Lepingu kohaselt peab Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroo valmistama ette eskiisprojekti, tööjoonised ja projekti üldpaketi ehituse rahvusvahelisest konkursist osavõtjatele.
  Alltöövõtjana projekteerib biomeedikumi kütte- ja ventilatsioonisüsteemid ning erikommunikatsioonid Soome firma Olof Granlund OY, elektriprojektid on Soome firmalt Tauno Nissinen OY. Konstruktsiooni poole pealt aitab Kalle Rõõmuse arhitektuuribürood Soome firma YS Rakenteet OY ja Eesti firma E-Inseneribüroo.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Kalev Kaljuste: pöörame pilgud (ka) Rootsi!
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Pärnus tegutseb palju Soome ettevõtjaid, kuid minu arvates tuleks alustada Pärnu linna kui ühe parima elukeskkonna ja atraktiivse ettevõtluskeskkonna turundamist ka Rootsi suunal, kirjutab sotsiaaldemokraatliku erakonna esinumber kohalikel valimistel Pärnus Kalev Kaljuste vastuses Äripäeva valimiste-eelsele küsitlusele.
Ignitis ja Šiauliu vedasid Balti börse allapoole
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Tallinna börsiindeks langes täna 0,4 protsenti, 1939,5 punktini. Balti börsiindeks kukkus aga 0,9 protsenti ja lõpetas päeva 1557,1 punktil.
Et saunamõnusid jätkuks kauemaks!
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Saunumi sisekliimaseade muudab saunakogemuse mõnusaks isegi pelglikumale saunalisele ning laseb leili nautida kauem, kui seda seni saanud. Saladus peitub unikaalses Saunumi tehnoloogias – nimelt tõmbab uudne sisekliimaseade endasse leiliruumis nii kuumema kui jahedama õhuvoolu, segab need ning väljutab ühtlasemal temperatuuril õhu-leiliauru segu, mis kehale paremini tajutavam ning on ühtlasi organismile mõnusam kogeda.
Enefit Green võib täna avaldada uudise börsile mineku kohta
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.
Eesti Energia kontserni kuuluv taastuvaenergiaettevõte Enefit Green korraldab täna kell 11 pressikonverentsi, kus tahab jagada ettevõtte hetkeseisu ja arenguplaane.