13. august 1996 kell 22:00

Maailmapank aktsepteerib biomeedikumi eskiisprojekti

Kallikorm tõdes, et esialgu on nendeni jõudnud maailmapanga heakskiit vaid elektronposti kaudu. «Kuigi meil ametlikku pitsatitega varustatud dokumenti veel pole, tähendab see siiski seda, et esimene, skemaatiline faas on lõppenud,» selgitas Kallikorm. «Ruutmeetrite ja hinna osas oli maailmapangaga kemplemist palju, sest pank kardab Eesti krooni inflatsiooni. Maailmapank nõudis näiteks kategooriliselt, et biomeedikumist ei jääks välja rahvatervise instituut.»

Maailmapank rõhutab Eesti tervishoiuprojektist, mis läheb maksma üle 400 mln krooni, just rahvatervise osa. Kinnitatud eskiisprojekti kohaselt on biomeedikumis üldpinda veidi üle 13 000 ruutmeetri ja kasulikku pinda veidi alla 8000 ruutmeetri. Maailmapank finantseerib poole biomeedikumi maksumusest. Biomeedikumi koondatakse Tartu ülikooli prekliinilise õppe instituudid.

Kallikormi sõnul saabub maailmapanga delegatsioon eesotsas Eesti tervishoiuprojekti koordinaatori Ivy H. Chengiga Eestisse taas novembri viimasel nädalal, et tutvuda biomeedikumi teise faasi ehk põhitööjoonistega.

«Kuni meieni pole jõudnud sotsiaalministeeriumilt kui biomeedikumi tellijalt maailmapanga ametlikku kinnitust, ei saa me alustada projekteerimise teise faasiga,» kinnitas Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroo peaarhitekt Kristiina Renter. Renter on biomeedikumi arhitektuurse osa autor ja ühtlasi kogu projekti peakoordinaator.

Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroo võitis biomeedikumi rahvusvahelise projekteerimiskonkursi ning on sõlminud peatöövõtjana sotsiaalministeeriumiga 970 000 USA dollarilise lepingu. Lepingu kohaselt peab Kalle Rõõmuse arhitektuuribüroo valmistama ette eskiisprojekti, tööjoonised ja projekti üldpaketi ehituse rahvusvahelisest konkursist osavõtjatele.

Alltöövõtjana projekteerib biomeedikumi kütte- ja ventilatsioonisüsteemid ning erikommunikatsioonid Soome firma Olof Granlund OY, elektriprojektid on Soome firmalt Tauno Nissinen OY. Konstruktsiooni poole pealt aitab Kalle Rõõmuse arhitektuuribürood Soome firma YS Rakenteet OY ja Eesti firma E-Inseneribüroo.

Hetkel kuum