8. oktoober 1996 kell 22:00

Tuntud aktsiad -- uued investeerimisvõimalused

Homme avalikustab Saku õlletehas oma selle aasta 8 kuu tulemused. Kauplemine õlletehase aktsiatega, mis vahepeal soikus, peaks värskete andmete valguses kindlasti elavnema. Kes on jälginud nt Hartwalli aktsia käekäiku Helsingi börsil ja lugenud börsiteateid, võib teha oletusi ka Saku õlletehase kohta. Teatavasti on Oy Hartwall Ab 50% Baltic Beverages Holding Ab (BBH) aktsiate omanik, aga BBH on Saku õlletehase tuumikinvestor.

BBH kasum kasvas selle aasta kaheksa kuuga 94,2% 76,2 miljoni Soome margani (võrdlus eelneva aasta sama perioodiga). BBH kasumi kasv on andnud ka lõviosa Hartwalli kontserni kasumist. Hartwalli aktsia kurss tõusis augustis-septembris Helsingis keskeltläbi 100 margalt 150 margale.

Ent BBH ei tegutse ainult Eestis, vaid kõigis kolmes Balti riigis pluss Peterburis ja Jaroslavlis, seetõttu on Saku õlletehase osa raskem eristada. Liitrites on BBH tootmismaht kasvanud 41,8%, 191,7 miljonini, kuid Balti riikides suhteliselt vähem: 11,9% 62, mln liitrini. Ehkki Saku õlletehase näitajad ei tarvitse olla nii head kui BBH-l tervikuna, ei tohiks toodangu mahus ja kasuminäitajates tagasiminekut olla. Saku aktsia on senises infovaeguses keskeltläbi 40 kroonilt mais langenud 35--36 kroonile septembris, seepärast on aktsia hinna tõus vähemalt endisele tasemele tõenäoline.

Erakorralisel aktsionäride koosolekul 5. oktoobril sel-gitas Ühispank eelseisva aktsiaemissiooni tingimusi. Esialgsele infole reageerisid nii Tallinna kui Helsingi börs aktsia järsu langusega -- nagu oleks emissioon juba teoks saanud. Emissioon, mille maht on pool praegusest aktsiakapitalist ehk 117,5 mln kr, ei alga siiski mitte kohe, vaid toimub 3--5 aasta jooksul. Emissiooni ajad, mahud, hinnad, jäävad panga nõukogu otsustada. Arvestades, et suuremissiooni, mis võiks alandada aktsia tootlust, täna veel ei käi, peaks aktsia hind saavutama vähemalt endise taseme.

Selgemini öeldi aktsionäridele välja see, et kes on Ühispanga aktsionärid emissiooni toimumise ajal, saavad omandada eelisaktsiaid, mille dividend on 30 sendi võrra kõrgem kui lihtaktsial. Börsil käivitub kauplemine kahe Ühispanga aktsiaga. Pikemas perspektiivis tasuks mõningane kogus Ühispanga aktsiaid portfellis hoida, sest eelseisvad emissioonid võivad pakkuda üht-teist huvitavat.

Kolmas aktsia, mis tõmbas endale tähelepanu, oli Hansapanga aktsia. Kaua aega 100 krooni testinud aktsia murdis mõned päevad tagasi kriitilisest tasemest jõuliselt läbi. Eile sooritati Hansapanga aktsiaga tehinguid juba 108 krooni juures. Psühholoogiliselt on nt 110 krooniga aktsiat isegi lihtsam osta kui 100 krooniga. 100 kr on olnud pikaajaline eesmärk, mille lähenedes pole keegi kindel, mis edasi saab: kas tõus jätkub või hakkavad investorid kasumit välja võtma, sest eesmärk jõudis ju kätte. 110 kr juures leiab aga jätkuv tõusutrend kinnitust ja seetõttu on kahtlejaid vähem. Tehnilise analüüsi järgi tähendab ajalooliselt kõige kõrgemast nivoost läbimurdmine seda, et rohkem vastupanunivoosid polegi (sest rääkida 200, 500 või 1000 kroonist pole täna veel reaalne).

Hetkel kuum