14. mai 1997 kell 22:00

BIS avab oma arhiivid

BIS kuulub maailma juhtivatele keskpankadele ning ta tegutses kogu Teise maailmasõja ajal. Nüüd on hakatud teda koos ?veitsi rahvuspangaga süüdistama selles, et ta abistas Saksamaad ja ostis sealt röövkulda.

Teisipäeval avaldas BIS teate oma sõjaaja kullaoperatsioonidest Saksa riigipangaga. Andmed, mis on kontrollitud audiitorfirmas Coopers & Lybrand, kinnitavad üldjoontes USA senati pangakomitee liikme Alfonse d'Amato varasemaid väiteid.

Eksperdid märgivad, et BISi ülevaade käsitleb detailselt konkreetseid ülekandeid, kuid ei püüa lahti mõtestada BISi juhtide tegevusmotiive Teise maailmasõja ajal.

BIS kinnitas, et on Saksa riigipangalt ostnud kokku 13,5 tonni kulda, millest 3,7 tonni osutus hiljem natside röövkullaks. BIS kinnitab, et tagastas kogu selle kahtlase kulla liitlasadministratsioonile, kellel polnud pangale seejärel enam mingisuguseid pretensioone.

BISi sõjaaegne president Thomas McKittrick oli USA kodanik, tema asetäitja Roger Auboin prantslane ja pangandusosakonna juhataja Paul Hechler sakslane.

Varem on BISi esindajad eitanud panga ja natside koostööd. BISi tegevdirektor Andrew Crockett keeldus eile kommenteerimast panga sõjaaegset tegevust. Kuid ta kinnitas, et püüab kõik faktid võimalikult kiiresti teatavaks teha, mille järel kõigil on võimalik otsustada, kas BISi käitumine oli korrektne või mitte. BISi sõjaaegsed dokumendid antakse uurijate ja ajaloolaste käsutusse alates 1. juulist, lubas ta. FT

Hetkel kuum