11. november 1997 kell 22:00

Omanikud vassivad

ASi Ceosil uue suuraktsionäri, ?veitsi firma Maritime Trade & Finance Group esindaja Sergei Popenko teatas eelmisel kuul, et pesupulbri valmistusainet tseoliiti tootev tehas käivitus juba septembris. Ceosili töötajad on teistsugusel arvamusel.

Ceosili töötajate sõnul seisab tehas alates eelmise aasta detsembrist ja toodab vaid vähesel määral poolfabrikaate. Peale selle müüb tehas nende sõnul tseoliiti, mis toodeti eelmisel aastal.

Põhitootmisega pole Ceosil sellel aastal tegelenud, väidavad tehase töötajad. Suvest saadik pole nad enda sõnul palka saanud. Töötajate esindaja Fjodor Fjodorov ütles, et augusti lõpus mingi liikumine Ceosilis küll toimus, sest tehasesse tuli väike partii toorainet, septembris pandi välja töögraafik ja seadmed valmistati ette töö alustamiseks, kuid tootmiseni pole tänaseni jõutud.

Kui Sergei Popenko ?veitsi firma Ceosili osanikuks saamisest teatas, väitis ta, et tehas taaskäivitus septembris ja järk-järgult tootmismahtu suurendades hakkab see aasta lõpuks täie võimsusega tööle. Järgmise aasta algusest hakkab Ceosil kasumit tootma, teatas Popenko toona.

Popenko sõnul ei tähenda see, kui igast korstnast suitsu ei tule, et tehas üldse ei tegutse. Ta nõustus eile, et pidevalt praegu ei toodeta, kuid märkis, et see ei ole omaette eesmärk. Pärsitud tegevus

See, et tehas pole aasta otsa töötanud, on Popenko sõnul tingitud suuresti Ceosili pankrotiprotsessist. Kui kõik arved ja vahendid on külmutatud, ei ole majandustegevus võimalik, väitis Popenko.

«Kuidas tehas töötama hakkab, sõltub sellest, millise tellimuste graafiku partnerid meile esitavad,» sõnas Popenko. Millal tehas mõne tellimuse saab, ei osanud ta öelda.

Popenko sõnul on Ceosili omanikud sõlminud tseoliidi tarnelepingud Saksa firmaga Henkel ja rahvusvahelise tarbekeemia kontserniga Procter & Gamble.

ASi Ceosil töötaja Fjodor Fjodorovi sõnul on viimase aasta jooksul tehase töötajate arv poolteist korda vähenenud.

Hetkel kuum