4. jaanuar 1998 kell 22:00

Sigaretimüüjad pelgavad salakaubanduse kasvu

USA tubakakontserni Philip Morris esindaja, Bankend Eesti ASi tegevdirektor Viktor Tuul ütles, et kui seni oli salatubaka osakaal Eestis kuni kaheksa protsenti, siis sellel aastal võib karta salakauba osakaalu tõusmist kuni 30 protsendini.

LRC Tubaka ASi juhatuse esimees Vahur Jegorov ütles, käesoleva aasta aktsiisitõus pole eriti hull, kuid järgmise aasta kavandatud aktsiisitõusuga seoses võib olukord kohalikul turul kehvaks minna. Ta tõi võrdluse Rootsiga, kus eelmise aasta augustis toimunud aktsiisimäärade tõstmise tagajärjel on illegaalse tubaka osakaal sealsel turul suurenenud umbes 50 protsendini.

Jegorov kinnitas, et aktsiisitõus vähendab LRC Tubaka käivet sellel aastal. Tema hinnangul võib salatubaka osakaal tõusta kohalikul turul selle aasta lõpuks kuni kümne protsendini. Kui aktsiisi veel tõstetakse, võib salakauba osakaal kasvada kuni 60 protsendini.

Viktor Tuul ütles, et aktsiisimäärade tõstmise vastu pole temal iseenesest midagi. «Normaalne oleks, kui tubakaaktsiisi oleks suurendatud aga järk-järgult, näiteks kolmes etapis aasta jooksul,» lisas ta.

Salatubaka suhteliselt väike osakaal Eesti turul pole Vahur Jegorovi sõnul saavutatud mitte niivõrd tolli- ja piirivalvetöötajate töö tulemusel, vaid seetõttu, et senine aktsiisisüsteem ei ahvatlenud salatubakaga kauplema. «Aktsiisimäära suurendamine korraga 50% muutis tubaka salakaubitsemise jälle atraktiivseks,» tõdes Viktor Tuul. Seni oli tubakaaktsiis ühe suitsupaki pealt kolm krooni, alanud aastast on see 4,5 krooni.

Tubakatoodete maaletoojad on esitanud valitsusele ja riigikogule kirjaliku ettepaneku tõsta tubakaaktsiisi järk-järgult, mitte väga palju korraga. «Soov raha kätte saada osutus aga suuremaks kui terve mõistus ning aktsiisi tõsteti ikka korraga,» kommenteeris Tuul jõustunud seaduseparandust.

«Loodetud lisaraha eelarvesse aktsiisi tõusu arvel riik ei saa,» sõnas Tuul.

Hetkel kuum