8. jaanuar 1998 kell 22:00

Mis juhtub kinnisvaraturul?

Olen üsna veendunud, et büroopindade puhul peaks Tallinnas tagasilöök tulema. Tulevikus peaks kaubaks minema odavamat tüüpi kaasaegne korterelamu. Sellise asja ehitamine võib osutuda tulusaks. Eksklusiivsete majade, ridaelamute ja büroopindade puhul võib küll tagasilöök tulla. Selles valdkonnas võivad rasked ajad tulla. Büroopindadega on igal juhul Tallinnas üle pingutatud.

Tartus ei ole mingit ärkamist veel toimunud. Ehitatud on ainult individuaalmaju. Meie firma alustas nüüd ühe kortermaja ehitamist. Me ise loodame ta maha müüa, aga pärast seda võib turg Tartus juba täis olla.

Majandusteoreetiliselt, kui intressid tõusevad, siis peaksid kinnisvara ja aktsiate hinnad langema. Küll aga arvan, et selline lühiajaline intresside tõus ei saa oluliselt mõjutada kinnisvaraturu hinnamuutusi. Tallinna büroo- ja kaubanduspindades ei tohiks hinnamuutusi üldse olla. Tootmispindade osas ma näen hindade kasvu, kuna tootmine läheb ülesmäge ja ma usun, et kindlasti ka korteriturul jätkub tõus. See puudutab nii uusi kortereid kui ka vanu. Inimeste ostujõud kasvab ja vanad korterid on täna veel tunduvalt allpool taastamismaksumust. Mingit hinnalangust ma kinnisvaraturul ei prognoosi.

Elamispinna turul võib hindade tõus olla kuni 10%, langust ei toimu ka elamispinna renditurul. Kui varem oli osta kasulikum, siis tänu intresside tõusule võib see suhe muutuda üürimise kasuks. Äripindade puhul jääb hinnatase samale tasemele, nagu on praegu. Märgatavalt ei muutu ka Mustamäel, Õismäel ja Lasnamäel asuvate korterite hinnad. Prognoosin, et maaturg elavneb ja see võib põhjustada ka elavnemist ehitusturul. Kindlasti võib aga väheneda kinnisvaratehingute arv. Eluasemelaenu ja -liisingu tingimused on muutunud karmimaks. Praegu küll ei saa öelda, et rahaturukriis oleks kinnisvaraturgu kõvasti raputanud. Kinnisvaraprojektide tulupooled võivad jääda kehvemaks, kui oli varem arvutatud.

Arendusprojektidele raha esimeses kvartalis eriti loota ei ole. Kuna meie firma põhiline tegevusala on kinnisvara arendamine, siis meie vaatevinklist vaadatuna ilmselt tempo nii mahtude kui ka mingil määral hindade osas väheneb. Need, kes tegelevad rohkem korterite ostu-müügitehingutega, tunnetavad seda, et inimeste ostujõud väheneb.

Sõltuvalt piirkonnast hindade tõus kindlasti pidurdub. Sellistes piirkondades, kuhu tuleb rohkem välisinvesteerija raha, väga palju suuri muutusi ei ole oodata. Vähemnõutavates kohtades, sh ka Mustamäe, Lasnamäe, Õismäe korterid, jäävad hinnad paigale. Rahaturukriis annab ennast tunda võib-olla aasta teisel poolel. Muidugi, kui intressid ei hakka jälle oluliselt alanema.

Hetkel kuum