Tulevik tuleb minevikust vabanedes

20. jaanuar 1998, 00:00

Kas teie asuksite elama Koplisse? Ei, tänan, vastab enamik meist. Liiga palju oleme sellest halba kuulnud.

Tegelikult pole asi nii hull. Elu Kopli poolsaarel areneb korraga kahes, kuritegevuse kasvu ja turvalisuse suurenemise suunas.

Esimene suund on määratud käibetõega, et Koplis elavad pätid, tänavatel röövitakse ja tapetakse. Kuulsaks on saanud Kopli liinid, kus kõrvuti seal aastakümneid elanud inimestega leiavad ulualust heidikud, kelle jaoks kuritegevus pole küll eesmärk omaette, aga siiski üks vähestest võimalikest ellujäämise teedest.

Kopli teise arengusuuna lootused on seotud ettevõtluse arengu ja rahva rikkuse kasvuga. Optimistide mõtetes peaks Tallinna kesklinnaga külgnev Kopli aastate pärast olema uhkete majadega elurajoon, kus inimestel on julge olla ja kuhu kena mererand puhkajaid meelitab. Loksub ju kurikuulsate liinide naabruses meri, luiged lainetel annavad tunnistust, et elu on võimalik ka siin. Rannas olijale paistavad kätte Paljassaare ja Naissaar.

Kumb Kopli arenguteedest peale jääb, on võimatu ennustada, sest pahupool areneb aitamatagi, kenam tulevik aga ootab ettevõtlike inimeste tegusid. Kunagine suurettevõtete kant pole enam aastakümneid uuenenud. Tehased ja suurelamud ehitati mujale. Kopli pärisosaks jäid lagunemine, inimtühjad pargid, valgustamata tänavad.

Sotsialismi lõpp andis allakäigule hoogu. Tehased aeglustasid käiku või jäid hoopis seisma. Paljud, valdavalt muulased, jäid tööta. Osa naasis kodumaale, teised leidsid tööd muudes ettevõtetes, kolmandad käisid tasapisi alla. Kunagiste lihttööliste kõrval on prügikastides sorimas nähtud ka tehase endist peaspetsialisti.

Kopli ilus tulevikuvõimalus on aga siinsamas. Ärimees, kes seda tähele oskab panna, võib tänase maa-või hooneostuga homme rikkamaks saada. Ja siis sõltub juba temast, kas, kus ja kui mõnusalt kurjategija elab.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing