9. veebruar 1998 kell 22:00

Teadlased ajasid turgusid segadusse

Käesoleval nädalal avaldatakse vähe majandusnäitajaid ning valuutakursside liikumisi võivad taas mõjutada spekulatsioonid ja poliitilised intriigid. Eelkõige hoiavad valuutaturgusid elevuses sündmused Iraagi ümber, spekulatsioonid Jaapani majandusabinõude radikaalsuse kohta, taas võib päevakorrale tõusta president Clintoni ja Monica Lewinsky küsimus ning Euroopa rahandusliidu tulevik. Viimane on tähelepanu all seoses eilses Financial Timesis avaldatud 155 Saksa majandusteadlase üleskutsega lükata ühisrahale üleminek edasi, sest mitu suurt Euroopa riiki ei ole valmis täitma 1992. aastal Maastrichtis kokku lepitud tingimusi. Teadlaste arvates on euro hea käekäigu huvides lükata tähtaeg edasi. Maaklerite sõnul valitsevad turul kahesugused meeleolud. Ühed on seda meelt, et rahaliidu algustähtaja edasilükkamine on reaalsus, ning asusid soetama marga positsioone. Teised, vastupidi, usuvad, et uudis on margale halb. Arvata võib, et poliitikud oma otsust ei muuda ning euro käivitub õigel ajal. Veel kindlam on aga see, et selline lokulöömine alandab nii marga kui ka tulevase euro usaldusväärsust.

Turu reaktsiooni peegeldas ka dollari kursi liikumine eilsetel valuutaturgudel. Üldise tugevnemise foonil oli näha ka kursi liikumise närvilisust.

Euroopa turgude avanedes langes Aasias üle 1,81 DEMi taseme liikunud USD kiiresti 1,8072 margani, hiljem aga siiski toibus ja eile õhtuks oli dollar kerkinud juba 1,8137 margani (14,506 kroonini). Dollar sai toetust ka juhtivate tööstusriikide (G10) keskpankade juhtidelt.

Hetkel kuum