5. märts 1998 kell 22:00

Salaviina müüakse poole vähem

Viimase kahe aasta jooksul on salaviina osa stabiilselt vähenenud, sest vahepeal pole tõusnud piirituse aktsiis, ütles majandusministeeriumi litsentsitalituse juhataja Aleksander Skoblov. «Kahe aasta tagune järsk piirituseaktsiisi tõstmine oli vesi illegaalse alkoholi müüjate veskile,» rääkis Skoblov.

Keskkriminaalpolitsei abidirektori Veljo Aleksandrovi sõnul on salaviina osa vähenenud sellepärast, et turule on tulnud uued odavad viinad, samuti saadi eelmisel aastal kätte mitmeid suuri salaviinapartiisid. Aleksandrovi sõnul on salaviina ajamine levinud rohkem Lõuna-Eestis.

Skoblov prognoosis käesolevaks aastaks salaviina müügi vähenemist kuni poole võrra. Kogu maailmas on salaviina osa 10--15 protsenti ja see on ka meie siht, ütles Skoblov.

ASi Ofelia peadirektori Toomas Tapupere sõnul on küll salaviina müük vähenenud, kuid samas on selle müüjad muutunud raskemini tabatavamaks. «Varem toodi salaviina üle piiri, nüüd aga villitakse seda kohapeal sisse toodud või ka siit ostetud piiritusest,» rääkis Tapupere. «Oluliselt on viimasel ajal suurenenud salaviina villimine kohalike tootjate pudelitesse, mis teeb omakorda raskemaks sellise viina avastamise.»

Tapupere sõnul on temani jõudnud salaviina, mis on villitud Ofelia pudelitesse. «Enam ei tehta salaviina keldrites, vaid kuskil peab olema päris suur tööstus,» ütles ta.

Kui mitte arvestada õlle ja long-drink'i joomist, tarbitakse Eestis ühes kuus 2--2,2 miljonit liitrit alkoholi. Poole sellest kogusest moodustab valge viin.

Hetkel kuum