17. märts 1998 kell 22:00

Hansapank langes kolmandaks

Hansapanga juhatuse esimees Jüri Mõis ütles, et on aeg olla ettevaatlik. Liidripositsiooni Hansapank tema sõnul ei kaota. «Ma ei usu, et liidripositsioon panga suuruses väljenduks,» sõnas Mõis. Ta lisas, et varade mahu tagaajamine pole Hansapanga eesmärk. «Eesmärk on käia koos kliendiga,» ütles ta.

Hansapanga varade maht kasvas veebruaris üle 45 miljoni krooni võrra, jõudes 9,4 miljardi kroonini. Hoiupanga varade maht oli veebruari lõpu seisuga 9,5 miljardit krooni ning Eesti suurima panga Ühispanga varade maht oli 10 miljardit krooni.

Veel aasta tagasi oli Hansapank Eesti suurim pank, mille varade maht ületas teisel positsioonil olnud Hoiupanga varasid ligi miljardi ja kolmandal kohal olnud Ühispanga varasid kahe miljardi krooni võrra.

«Me oleme küll raskemas majanduslikus olukorras kui aasta tagasi,» ütles Hansapanga ökonomist Mart Tõevere, lisades, et pangal läheb siiski hästi.

Tema sõnul pole Hansapank prognoose 1998. aastaks teinud, seetõttu ei saa ka öelda, kas ja kuidas neid täidetakse. Ta lisas, et pankade tööd saab võrrelda järgmise kvartali alguses, kui avaldatakse esimese kvartali tulemused. Tõevere ütles, et nad seavad rõhku kontsernituludele.

Hansapanga kasum eelmise aasta jaanuaris-veebruaris oli kokku 74 miljonit krooni, sel aastal 8,5 miljonit krooni. Mõis põhjendas seda sellega, et majanduskeskkond oli tollal teine.

Varade mahult suurima panga Eesti Ühispanga asepresident Janek Mäggi ütles, et nemad on rahulikult tööd teinud ega võistle ühegi pangaga bilansimahus. «Peaasi on siiski klientide ja investorite usalduse säilitamine,» sõnas Mäggi. Ta lisas, et Hansapangal on vaja teha tööd ning nad peavad pingutama, et kõik hästi läheks.

Ühispanga presidendi Ain Hanschmidti hinnangul on kõik kolm panka võrdsed, kord on üks suurem ja siis teine. «Küsimus on ikkagi pankade efektiivsuses,» ütles ta, soovimata kommenteerida Hansapanga tulemusi täpsemalt.

Hoiupanga juhatuse esimees Aare Kilp ütles, et kui vaadelda hoiuste mahtu, bilansimahtu ja kasumeid, siis võib öelda, et Hansapank kaotab oma liidripositsiooni. «Meie eesmärk pole kunagi olnud olla suurem,» ütles Kilp. Ta lisas, et Hoiupanga varade mahu kasv on tingitud eelkõige hoiuste mahu kasvust. «See on tubli töö tulemus,» sõnas ta.

Investeerimisfirma HF Kapital juhataja Margus Uudam ütles, et lühiajalised tulemused ei ole niivõrd tähtsad kui pikaajalised. Ta lisas, et Hansapanga 100 miljoni kroonine vahe Hoiupangaga ei mängi mingit rolli. Uudam sõnas, et Hansapangal on tubli meeskond ning tema hinnangul ei teki turu ümberjagamist. «Niikaua kui pangas saab arveid avada ja pank krediiti annab, jääb pank pangaks,» ütles Uudam.

Hetkel kuum