14. aprill 1998 kell 22:00

Oops, võrgutoide on kadunud...

UPS (uninterruptable power supply) on patareidega kast, mis hoolitseb selle eest, et su arvutil pidevalt voolu oleks ning äkitsed pingekõikumised liiga ei teeks. Ma pole küll viimasel ajal kontrollinud, aga Tallinna kesklinnas on UPSil olnud tavaks keskmiselt nii kord päevas hetkeks rakenduda, et mõnda jõnksu siluda. Enamik hetkelisi voolukatkestusi on sellised, millest arvutid omal jõul üle saavad, aga kord-paar aastas kipub ikka pahasti minema, st arvuti lülitatakse magusal tööajal korraks välja.

On aga veel ka teistsugused probleemid, näiteks võib pinge ohtra tarbimise korral olla midagi muud kui 220 V ja sagedus erineda 50 hertsist. Ma kujutan ette, et seda juhtub tihedamini maakohtades, aga ka minu «seinavoolust» käiv äratuskell on pidanud võimalikuks ööpäevas nii veerand tundi eksida.

Tavaline (nn line-interactive) UPS jagab ära, et olukord pole hea ja läheb akutoitele -- ning võtab teid tagavara tühjenemisel efektiivselt rajalt maha. Parem UPS oskab pinget veidi tõsta ja langetada ilma akusid koormamata, aga levinud seisukoht on, et see kipub varem või hiljem UPSi tervisele pahasti mõjuma, kas siis akude ülekoormamise või ülelaadimise teel.

Ja siis on online-UPSid, mis on reeglina nii kaks korda kallimad ja mis teevad pidevalt sissetulevast pingest patareipinget ja sellest uuesti hästi puhast 220 V tagasi. Enamik täna pakutavatest suurtest UPSidest kuuluvadki sellesse kategooriasse ja on hinda vaadates enamikule meist liiga kallid.

Päris «alasti» ei tahaks aga kah arvuteid vooluvõrku ühendada. Pingekõikumine kipub esile kutsuma rohkem või vähem anomaalseid kõrvalnähte, nagu näiteks arvuti põhjuseta kinnijooksmine. Mis siis teha?

Otsida (ja osta) tasuks pingesilujat, mis oma olemuselt on akuta UPS -- äkilised pingehüpped silutakse, vajadusel tõstetakse või langetatakse pinget, aga voolukatkestuse vastu need abi ei anna. Lahendus on ca kaks korda odavam kui UPS, lahendab suurema osa probleemidest ning on kindlasti töökindlam.

Kui aga on raha, voolukatkestused tõenäolised, tööaeg kallis, operatsioonisüsteemiks Windows NT ja küsimus suurema arvutifarmi (või serveri) kaitsmises, siis maksab tõsiselt ette võtta online-UPSid.

Hetkel kuum